İsrail’den 2.300 yeni sömürge konutuna onay

İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı planlama komitesi, işgal altındaki Batı Şeria’daki Yahudi kolonilerinde 2.300’ü aşkın yeni konut inşasına onay verdi.

İşgal edilmiş topraklarda kurulan Yahudi yerleşim birimlerindeki konut sorununu yakından takip eden Peace Now isimli sivil toplum örgütü, son günlerde 2.300’ü aşkın yeni konut inşasına ona verildiğini duyurdu. Örgüte göre bu karar İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı planlama komitesi tarafından alındı

Kolonilerde konut inşası için karmaşık bir onay süreci var. Onayı verilen 2.304 konuttan 1.446’sı halen ilk onay aşamasında bulunuyor.

Sivil toplum örgütü, konut inşasına yeşil ışık yakılmasının hükümet felaket politikalarının bir parçası olduğunu belirterek, “Amacı bir barış ve iki devletli çözüm olasılığını engellemektir” dedi. Aynı örgüt, İsrail hükümetinin Batı Şeria’nın bir kısmını veya tümünü kendisine bağlamak istediğine dikkat çekti.

İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki kolonileşmesi, 1967’den bu yana tüm hükümetler tarafından devam ettiriliyor. İsrail kolonilerinde 600 bini aşkın Yahudi yaşıyor.

İsrail kısa bir süre önce Filistin topraklarında Belçika’nın finanse ettiği bir projeyi de yıktı.

İsrail makamları geçen hafta Batı Şeria’nın bir kısmında Filistinliler için 700 konut yapılmasına da onay vermişti.