İsrail’den Refah’a saldırı için ‘Ramazan’ ültimatomu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Refah’a saldırıda kararlı olduklarını belirtirken, savaş kabinesi bakanı Benny Gantz “Rehineler Ramazan ayına kadar evlerine dönmezlerse” savaşın her yerde devam edeceği tehdidinde bulundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu "Refah'ta operasyon yapmamızı engellemek isteyen herkes aslında bize savaşı kaybetmemizi söylüyor demektir. Buna boyun eğmeyeceğim" dedi.

İsrail Başbakanı, pazar günü yaptığı bu açıklamada Hamas'a karşı "tam zafer" hedeflediklerini vurguladı.

Savaş kabinesinin bir üyesi olan Benny Gantz'a göre saldırı koordineli bir şekilde ve "Amerikalı ve Mısırlı ortaklarla" diyalog çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Gantz, "sivillerin tahliyesini kolaylaştırarak" ve kendi saflarındaki kurbanların sayısını "mümkün olduğunca en aza indirecek” bir hazırlıktan bahsetti.

İsrail sivillerin nasıl ve nereye tahliye edileceği konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Gantz Kudüs'te yaptığı açıklamada "Rehineler Ramazan ayına kadar evlerine dönmezlerse, Refah bölgesi de dahil olmak üzere her yerde çatışmalar devam edecek" dedi.

İsrailli bakan "Hamas'ın bir seçeneği var. Teslim olabilir, rehineleri serbest bırakabilir ve Gazze'deki siviller de Ramazan Bayramını kutlayabilir" dedi.

TEK TARAFLI İLAN EDİLECEK FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMAYACAK

Reuters'in haberine göre İsrail, bir Filistin devletinin "tek taraflı olarak tanınmasına" karşı olduğunu resmileştirdi ve böyle bir anlaşmaya doğrudan müzakereler yoluyla varılması gerektiğini bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu "deklarasyon niteliğindeki kararı" kabine oylamasına sundu ve kabine oybirliğiyle onayladı.

ADALET DİVANI YIKIMI GÖRÜŞECEK

Lahey'de, Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in 1967'den bu yana Filistin topraklarını işgal etmesinin hukuki sonuçlarını incelemeye bugün başlayacak.

BM Genel Kurulu'nun talebi üzerine yapılacak olan bu duruşmalar, Güney Afrika'nın Mahkeme'ye yakın zamanda yaptığı yüksek profilli başvurulardan tamamen ayrı bir konu olarak ifade ediliyor. UAD, Güney Afrika’nın soykırım yaşandığı tepkisiyle yaptığı başvuruda İsrail’e karşı “acil ihtiyati tedbir” kararı almıştı.

BREZİLYA: GAZZE’DE YAŞANANLAR SAVAŞ DEĞİL, SOYKIRIM

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da İsrail’e yönelik çok sert tepkide bulundu.

Lula, "Gazze'de yaşananlar savaş değil, soykırımdır" derken İsrail'in saldırısını Nazilerin Yahudileri yok etmesiyle kıyasladı.

Binyamin Netanyahu, Lula’nın açıklamasına öfkeyle yanıt verdi: "Brezilya Devlet Başkanı Naziler tarafından öldürülen altı milyon Yahudi'nin anısına saygısızlık etmiştir. Utanmalıdır". Brezilya'nın İsrail Büyükelçisi, Lula’nın sözlerini açıklaması için çağrıldı.