İsrail'e roket yağmuru, Gazze'ye yoğun bombardıman

Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik Cumartesi gününden bu yana 500’e yakın roket atıldı. İsrail yoğun hava saldırılarında bulundu. Karşılıklı saldırılarda en az 4 Filistinli, bir İsrailli öldü.

İsrail ordusuna göre, Cumartesi günü 430 dolayında roket atışı yapıldı, bunların çoğu önlendi. Pazar günü yeni bir dalga roket atışı yapıldı. Toplamda 500’e yakın roket atışı İsrail’i hedef aldı.

Cumartesi gecesi İsrail’in güneyindeki Ashkelon’da 58 yaşındaki bir İsrailli roket atışı sonucu öldü. Bir gün önce de 80 yaşındaki bir İsrailli, Gazze’ye 20 kilometre mesafedeki Kyriat Gat’ta ağır yaralandı.

İsrail karşılık olarak yoğun hava saldırılarında bulundu. Filistinli kaynaklara göre en az 4 kişi öldü. Bunlar arasında 14 yaşındaki bir kız çocuğu ve annesinin olduğu bildirildi. İsrail ise hava saldırılarında kız çocuğu ve annesinin öldüğü yönündeki bilgiyi yalanladı.

İSLAMİ CİHAD ÜSTLENDİ

İsrail’e yönelik saldırıları, Hamas’ın ittifakı İslami Cihad üstlendi. Örgüt, roket atışlarına devam etmeye hazır olduğunu bildirdi. İslami Cihad, sosyal ağlarda yayınladığı bir videoda, başta Tel Aviv yakınındaki Ben Gurion uluslararası havaalanı olmak üzere bir çok stratejik İsrail sitesine saldırı düzenlemekle tehdit etti.

İsrail savaş uçakları Cumartesi günü Hamas ve İslami Cihad’ın 120 dolayında mevzisini vurdu. Çok sayıda tünel ve üs, hedefler arasında yer aldı. Uçaklar ayrıca Gazze Şeridi’nde bir çok katlı iki binayı da yıktı. Bunlardan biri Hamas’ın askeri istihbarat servisleri ve genel güvenlik servislerini barındırıyordu.

ANADOLU AJANSI DA VURULDU

Türk medyasına göre, Anadolu Ajansı’nın lokalleri de saldırının hedefi oldu, ancak yaralanan olmadı. AA çalışanlarının, bir uyarı ateşi ardından binadan çıktıktan sonra bombalamanın gerçekleştiği bildirildi.

İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk rolü oynayan Mısır, durumu yatıştırmaya çalışıyor. Avrupa Birliği de Filistin roket artışlarının derhal durmasını isterken, Mısır ile BM’nin durumu yatıştırma çabalarını desteklediklerini açıkladı. Washington ise İsrail’in kendisini “savunma hakkını” destekledi.