İsrail Gazze’de ilerliyor, ateşkes çağrıları karşılıksız kaldı

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 30’uncu gününde devam ederken, ateşkes çağrılarını reddeden İsrail ordusu Gazze’de ilerliyor. Bir kampa yönelik bombardımanda 30’u aşkın kişi öldü.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı ile başlayan savaşta bilanço her geçen saat ağırlaşıyor. Ateşkes çağrıları ise İsrail tarafından reddediliyor.

MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI: EN AZ 30 ÖLÜ

Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi mülteci kampına yönelik Cumartesi akşamı İsrail tarafından düzenlenen bombardımanda 30’u aşkın kişi öldü, 100’ü aşkın kişi yaralandı.  Ölenlerin çoğunun çocuk ve kadın olduğu bildirildi.

2007'den bu yana Gazze'de iktidarda olan Hamas hükümetinin cumartesi günü açıkladığı son rakamlara göre, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 3 bin 900'ü çocuk olmak üzere çoğu sivil 9 bin 488 kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

1,5 MİLYON KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre Gazze Şeridi'nde yaklaşık 1,5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. OCHA, "Aşırı kalabalık koşullar, yerinden edilmiş insanlar için ciddi sağlık ve koruma riskleri yaratmaya devam ediyor ve ruh sağlıkları üzerinde ağır bir etki yaratıyor" dedi.

GAZZE’DE ÇATIŞMALAR

Orduya göre, topçu ateşi ve bombardımanla desteklenen İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyindeki kara operasyonlarını yoğunlaştırarak Gazze Şehrindeki Hamas "merkezini" yok etmeye çalıştı. İsrail ordusu “onlarca” Hamas militanının öldürüldüğünü söylerken, Hamas, bir İsrail askeri konvoyunu top mermileriyle hedef aldığını ve "düşmana kayıplar verdirdiğini" belirtti.

KARA HAREKATINDA 29 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

Orduya göre Gazze'de kara harekâtının başladığı 27 Ekim'den bu yana en az 29 İsrail askeri öldürüldü. Savunma Bakanı Yoav Gallant "zorlu çatışmalar" yaşandığını belirterek Hamas'ın lideri Yahya Sinuar'ı "bulacaklarını" ve "ortadan kaldıracaklarını” belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı General Herzi Halevi, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Cumartesi günü Gazze'deki birliklerini denetledi.

LÜBNAN’DA HAVA SALDIRISI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Cumartesi akşamı Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Yahudi devletine açılan ateşe karşılık olarak savaş uçaklarının "Lübnan topraklarında" Hamas'ın müttefiki Hizbullah'a ait "askeri altyapıya saldırdığını" duyurdu.

DÜNYADA PROTESTO EYLEMLERİ SÜRÜYOR

Cumartesi günü dünyanın dört bir yanında, özellikle Avrupa'da ve İran'da binlerce kişi Filistinlilere destek için gösteri yaptı ve özellikle ateşkes çağrısında bulundu. Paris'te, polise göre 19 bin kişilik bir kortej, çok sayıda Filistin bayrağı ve "Özgür Filistin" yazılı pankartlar taşıyarak yürüdü. Berlin’de de binlerce kişi yürüyüş yaptı.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen mitinge polisin verdiği bilgiye göre 30 bin kişi katıldı.

ATEŞKES ÇAĞRILARI

Cumartesi günü ABD Başkanı Joe Biden Gazze'de insani bir duraklama sağlanması konusunda ilerleme kaydedildiğini bildirdi. Pazar günü Ankara'da olması beklenen ABD diplomasi şefi Antony Blinken, Washington'un bu seçeneği desteklediğini yineledi, ancak ABD'nin "sadece Hamas'ı yerinde tutacak" bir ateşkese kesin olarak karşı olduğunu yineledi.