İsrail Gazze’de tünelleri deniz suyu ile doldurmaya başladı!

Wall Street Journal gazetesi İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Hamas tünellerine deniz suyu akıtmaya başladığını iddia etti. Joe Biden ise İsrail’i uluslararası desteğin erozyona uğradığı konusunda uyardı.

Wall Street Journal, "İsrail askeri operasyonları konusunda bilgilendirilen ABD'li yetkililere" dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu Gazze'nin altındaki Hamas tünellere deniz suyu enjekte etmeye başladı.

Habere göre operasyon geçen ay başladı ve muhtemelen haftalar sürecek. ABC de bu bilgiyi doğrulayan bir haber yayınlarken, İsrail'in bu stratejinin ne kadar etkili olduğunu görmek için şimdilik sınırlı tuttuğu ifade edildi.

Çevre uzmanları böyle bir kararın özellikle Gazze Şeridi'nin yeraltı suları ve dolayısıyla halkın içme suyu temini üzerinde uzun vadeli etkileri olacağı konusunda uyarıda bulundu.

JOE BIDEN’DAN İSRAİL’E TEPKİ

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, alışılmadık bir şekilde İsrail hükümetini "iki devletli çözüme" karşı çıktığı için eleştirdi ve Gazze'nin "ayrım gözetmeksizin" bombalanması nedeniyle uluslararası desteğin erozyona uğrayacağı uyarısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Salı günü yaptığı açıklamada, temel müttefikiyle arasındaki gerilimi teyit ederek, Gazze Şeridi'ndeki çatışma sona erdiğinde uzun vadeli vizyonları konusunda Amerikalı liderle "anlaşmazlıkları" olduğunu kabul etti.

İki lider, 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana görüş ayrılıklarını açıkça ortaya koymamıştı.

NETANYAHU DEĞİŞMEK ZORUNDA

ABD Başkanı, yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyasına bağış toplamak üzere Washington'da düzenlenen bir resepsiyonda yaptığı konuşmada "Hamas'ın ortadan kaldırılması gerektiği konusunda hiçbir şüphe yok" dedi.

Biden, Binyamin Netanyahu'yu kastederek "O iyi bir dost ama değişmek zorunda" ve "İsrail'deki bu hükümet onun değişmesini çok zorlaştırıyor" dedi.

Beyaz Saray’dan verilen konuşma metnine göre Biden, "Bu hükümet İsrail tarihindeki en muhafazakâr hükümettir" derken, yürütmenin en sağcı kanadının "iki devletli çözüme uzaktan yakından benzeyen bir şey istemediğini" ifade etti.

ABD Başkanı, bunun tam tersine İsrail-Filistin çatışmasının tek uzun vadeli çözümünün iki devletli çözüm olduğunu kaydetti.

Joe Biden ayrıca İsrail'in şu anda "Avrupa'nın" ve "dünyanın çoğunun" desteğine sahip olduğunu vurguladı, ancak "gerçekleşen ayrım gözetmeyen bombalamalarla bu desteği kaybettikleri" konusunda uyardı.

BİDEN: SENİ SEVİYORUM AMA SÖYLEDİĞİN HİÇBİR ŞEYE KATILMIYORUM

Amerikan Başkanı Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Binyamin Netanyahu’nun bürosunda, henüz genç bir senatörken birlikte çekilmiş bir fotoğrafının bulunduğuna dikkat çekti. Biden, fotoğrafın üzerine şu ifadeyi yazdığını söyledi: "Bibi (İsrail liderinin lakabı), seni çok seviyorum ama söylediğin hiçbir şeye katılmıyorum".

Joe Biden, Yahudi toplumu temsilcilerinin önünde "Ve bu bugün hala geçerli" diye ekledi.