İsrail-Gazze savaşı: 5 bine yakın ölü var, savaş aylarca sürebilir

İsrail’in kuşatması altındaki Gazze’de insani kriz derinleşirken, Mısır Refah üzerinden ‘kalıcı’ insani yardım geçişi sağladıklarını duyurdu. İki taraftan 5 bine yakın ölü var. İsrail, savaşın aylarca sürebileceğini tahmin ediyor.

ABD ve Mısır başkanları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin beklediği insani yardımın, Mısır'dan Refah sınır kapısından geçmeye başlayabileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'den İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek kapı olan Refah kapısından "20 kamyona kadar geçiş izni" aldığını söyledi.

REFAH ÜZERİNDEN İNSANİ YARDIM

Perşembe günü Mısır, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne "kalıcı" insani yardım geçişine izin verdiğini açıkladı. Bir gün önce İsrail bu geçişin açılmasına onay vermişti.

Yüzlerce yardım kamyonu, İsrail tarafından bombalanan Filistin bölgesinin kapılarına park edilmiş durumda.

İsrail, kendi topraklarından geçmediği sürece Refah kapısının açılmasına onay verdi. İsrail, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılana kadar insani yardımının kendi topraklarından geçmesini istemediklerini bildirdi. İsrailli yetkililere göre en az 199 rehine Hamas’ın elinde bulunuyor. Filistinliler ise 200 ile 250 arasında rehinenin olduğunu belirtiyor.

GÜNDE 100 KAMYONLUK YARDIM

Birleşmiş Milletler'in insani acil durumlardan sorumlu başkanı Martin Griffiths Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yardımın günde 100 kamyon gibi "önemli miktarda" olması ve güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Hamas'ın 2007'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana kara, deniz ve hava ablukasına maruz kalan ve İsrail'in 9 Ekim'de Gazze'ye uyguladığı kuşatmanın ardından elektrikten de mahrum kalan 2,4 milyon Gazze sakinleri, su ve gıda sıkıntısı yaşanıyor.

HASTANE KATLİAMI

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ardından başlayan savaşın insani bilançosu da giderek ağırlaşıyor. 17 Ekim günü El Ahli hastanesinin bombalanması infial yarattı. Filistinli yetkililere göre 500 dolayında kişi hayatını kaybetti. Filistinliler saldırının İsrail tarafından gerçekleştiğini belirtirken, İsrail reddederek İslami Cihad’ı sorumlu tuttu. İsrail, kanıt olduğunu öne sürdüğü bazı görüntüler de yayınladı.

Tel Aviv'i ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden da çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki bir hastane yerleşkesine yapılan saldırıya ilişkin olarak ekibinin gösterdiği "verilerin", İsrail’i temize çıkardığını savundu.

BM’DE VETO

ABD ayrıca, Brezilya tarafından sunulan ve Hamas ile İsrail arasındaki savaşa "insani bir ara" verilmesi çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti. Washington metni, İsrail'in "kendini savunma hakkından" bahsetmediği için eleştirdi.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 3 BİN 500

Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı tarafından çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 3 bin 500 kişi öldü ve 12 bin kişi yaralandı. İsrail tarafında ise ölü sayısı 286'sı asker olmak üzere 1.400'den fazla.

HALK DİRENİŞ KOMİTESİ ASKERİ KANAT SORUMLUSU ÖLDÜRÜLDÜ

Haaretz'in haberine göre İsrail ordusu perşembe günü Halk Direniş Komitesi'nin askeri kanadının şefi Rafat Harb Hüseyin Ebu Halal'ı Refah'ta öldürdüğünü duyurdu. İsrail ordusuna göre Ebu Halal, İsrail güvenlik servisi Şin Bet tarafından gerçekleştirilen bir hava saldırısında öldürüldü.

El Cezire'nin haberine göre İsrail ordusu ayrıca Gazze'de Hamas'a ait yüzlerce altyapıyı imha ettiğini açıkladı. Bunlar arasında tanksavar füze fırlatma alanları, tünel şaftları ve istihbarat altyapısı da bulunuyor. Ordu, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıyı gerçekleştiren Filistinli savaşçıların bir kısmının yanı sıra silahlı grubun diğer on üyesinin de öldürüldüğünü belirtti.

İsrail-Lübnan sınırında da çatışmalar sıklaşıyor. Hizbullah çarşamba akşamı yaptığı açıklamada iki militanının bir askeri operasyonda öldürüldüğünü duyurdu ancak ölüm tarihi, yeri ve koşullarına ilişkin bilgi vermedi. Hizbullah çatışmaların başlamasından bu yana çok sayıda militanını kaybederken, birkaç İsrail askerini de öldürdüğünü iddia etti.

İSRAİL: SAVAŞ AYLARCA SÜREBİLİR

Times of Israel'in haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın muhtemelen aylarca sürebileceğini ve Lübnan ile kuzey cephesini de kapsayabileceğini söyledi.

Savunma Bakanı "Bu uzun bir zaman alacak. Güneydeki savaş - ve gerekirse kuzeyde ya da başka bir yerde - aylar sürebilir ve yeniden yapılanma yıllar alacaktır. Ancak (yeniden inşa) tamamlandığında zafere ulaşmış olacağız" dedi.

Bakan, "Amacımız sadece Hamas'ı yenmek değil, aynı zamanda güneyin yüzde 100 cennet olacağına dair söz vermek" iddiasında bulundu.

İsrailli yetkili, "Savaştan sonra, zaferimizden sonra, savaştığımız tüm cephelerde kendimizi bu yeniden inşaya adayacağız" diye ekledi

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ise son günlerde kuzey sınırında tekrarlanan Hizbullah saldırılarına atıfta bulunarak "kısa sürmeyecek ve hatta başka bir düşman katılırsa (savaşı) uzatmak zorunda kalabiliriz, ancak bunu nasıl yapacağımızı biliyoruz" ifadelerini kullandı.