İsrail-Gazze savaşında 14’üncü gün

İsrail-Hamas savaşında ölü sayısı 5 bini aşarken, Refah sınır kapısından Gazze Şeridi’ne insani yardımların geçişine onay verildi. İsrail, Lübnan sınırında 25 bin nüfuslu bir kasabayı boşaltacağını duyurdu.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan savaşın derinleşmesi ve yayılmasından endişe ediliyor.

Gazze Şeridi’ni denetiminde bulunduran Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail bombardımanlarında en az 1.524’ü çocuk olmak üzere 3.785 kişi öldü, 12 bini aşkın kişi yaralandı.

İsrail tarafında ise ölü sayısı 306'sı asker olmak üzere 1.400'den fazla. İsrail ordusu ayrıca 203 kişinin Hamas tarafından esir alındığını belirtiyor.

İsrail ordusu ayrıca saldırının ilk gününde İsrail topraklarına sızan Hamaslı savaşçılardan 1500’ünün cenazesini bulduklarını açıklamıştı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE YIKIMIN BOYUTLARI

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre Gazze Şeridi'nde 2.185 bina tamamen yıkıldı ve 5.434 ev de "oturulamayacak" kadar ağır hasar gördü.

Yerel Bayındırlık Bakanlığı'na göre 8.840 ev daha harap olmuş durumda. Bu yıkım, saldırılardan etkilenen bazı bölgelerde uydudan da görülebiliyor.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINDAKİ KASABAYI TAHLİYE EDİYOR

İsrail bir kara harekatına hazırlanırken, Lübnanlı Hizbullah ile de çatışmalar sıklaşıyor.

İsrail ordusu cuma günü yaptığı açıklamada 25 bin nüfuslu Kiryat Shmona kasabasını boşaltacağını duyurdu. Lübnan'la sınır komşusu olan bölge, 7 Ekim'den bu yana yüksek gerilim altında bulunuyor.

İNSANİ YARDIMLAR GİRİŞ YAPACAK

Gazze Şeridi'nde mahsur kalan Filistinliler için ise uzun zamandır beklenen insani yardımın, savaşın 14. günü olan bu Cuma giriş yapmaya başlaması bekleniyor.

Mısır, perşembe günü Refah sınır kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne "kalıcı" insani yardım geçişine izin verdiğini açıklamıştı. Bir gün önce İsrail bu geçişin açılmasına onay vermişti.

HASTANE KATLİAMI

Salı günü Gazze Şeridi’ndeki bir hastaneye yönelik saldırıya ilişkin tartışmalar ve tepkiler de sürüyor. Hamas Sağlık Bakanlığı hastane yerleşkesini hedef alan saldırıda en az 471 kişi öldüğünü bildirdi. AFP’nin haberine göre adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Avrupalı bir istihbarat yetkilisine göre ise ölü sayısı daha düşüktü; yüzlerce değil "onlarca ölü" vardı. İsrail saldırıdan İslami Cihad’ın attığı bir roketi sorumlu tutarken, Filistinli yetkililer İsrail’i suçladı.

İSRAİL’İN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ TÜRKİYE’Yİ TERK ETTİ

Öte yandan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian'ın diğer İsrailli diplomatlarla birlikte Türkiye'den ayrıldı.

Bu hafta başında, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İsraillilerin Gazze'deki çatışmadan öfkelenen insanlar tarafından hedef alınabileceği korkusuyla Türkiye'ye seyahat konusunda bir uyarı yayınlamıştı. Konsey ayrıca Türkiye'de bulunan İsrail vatandaşlarını mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeye çağırmıştı.