İsrail-Gazze savaşında 15’nci gün: İnsani yardımlar geçmeye başladı

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın 15. gününde Gazze Şeridi'ne insani yardımlar girmeye başladı. Savaşın bilançosu ise her geçen gün ağırlaşıyor.

Mısır'dan Gazze'ye insani yardımların akmaya başladığı bildirildi. Mısır devlet televizyonu, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın 15. gününde sınır kapısındaki devasa kapıdan geçen birkaç kamyonun görüntülerini paylaştı.

Reuters'in haberine göre Hamas medya ofisi sorumlusu, ilaç, tıbbi malzeme ve sınırlı miktarda gıda içeren en az ilk 20 kamyon dolusu yardımın bugün giriş yapmasının beklendiğini söyledi.

5 BİN 500’Ü AŞKIN ÖLÜ

Gazze'deki Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana aralıksız sürdürdüğü bombardımanlarda çoğu sivil 4 bin 137 Filistinli hayatını kaybetti. 13 bin 100’ü aşkın da yaralı var.

Gazze'de BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sorumlusu Philippe Lazzarini, cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana UNRWA’nın en az 17 çalışanının Gazze Şeridi'nde öldürüldüğünü söyledi. Lazzarini, “Şu ana kadar 17 meslektaşımızın bu acımasız savaşta öldüğü teyit edildi” dedi.

İsrail tarafında ise ölü sayısı 306'sı asker olmak üzere 1400'den fazla. İsrail ordusu ayrıca 203 kişinin Hamas tarafından esir alındığını belirtiyor.

AMERİKALI İKİ REHİNE BIRAKILDI

Öte yandan Hamas tarafından serbest bırakılan iki Amerikalı rehine cuma akşamı İsrail'e ulaştı. İsrail ordusu daha önce yaptığı bir açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sırasında kaçırdığı "rehinelerin çoğunun hayatta olduğunu" söylemişti.

İSRAİL'DEN MISIR VE ÜRDÜN’DEKİ VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

İsrail ayrıca, "İsrail karşıtı gösterilerin artması" nedeniyle Mısır ve Ürdün'deki vatandaşlarına "mümkün olan en kısa sürede" bu ülkeleri terk etmeleri çağrısında bulunuyor. İsrail, Türkiye’deki vatandaşlarını da en kısa sürede bu ülkeyi terk etmeye çağırmıştı.

MISIR’DA ‘BARIŞ’ KONFERANSI

Mısır, bu cumartesi günü Arap ve Batılı ülkelerin lider ve temsilcilerini "Barış Zirvesi" için ağırlıyor. BM Başkanı Antonio Guterres ile Avrupalı liderler Charles Michel ve Josep Borrell de zirvede hazır bulunacak.

Ürdün Kralı Abdullah II ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın yanı sıra Fransa, İngiltere ve Almanya'dan diplomasi başkanları da Kahire'nin dış mahallelerindeki Yeni Başkent'te düzenlenecek zirveye katılacak.