İsrail-Gazze savaşında son 24 saatte yaşananlar

İsrail-Hamas arasındaki savaşın 23’üncü gününde İsrail ordusu Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. 8 bine yakın kişi öldü, 450’yi aşkın hedef daha bombalandı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısıyla başlayan savaş 23’üncü gününe girdi. İsrail ordusu bölgeyi aralıksız bir şekilde bombalamaya devam ediyor. İşte son 24 saatte yaşananlar:

Bilanço: Hamas Sağlık Bakanlığı, İsrail ile savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde 8 bin 000'den fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık cumartesi gecesi AFP'ye yaptığı açıklamada "İsrail saldırısında ölenlerin sayısı 8 bini aştı ve bunların yarısı çocuk" dedi.

450 hedef bombalandı: İsrail ordusu Cumartesi günü Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait  “450’yi aşkın askeri hedefi” bombaladıklarını bildirdi. Bunlar arasında askeri karargahlar, gözetim noktaları ve anti-tank silahları” olduğu belirtiliyor.

Kara operasyonu: İsrail ordusu, karadan da birliklerin operasyona katıldığını bildirdi. Operasyonda tanklar da katılıyor. Gazze kenti ve çevresi İsrail ordusu tarafından artık bir “savaş alanı” olarak ilan edildi.Cumartesiyi pazara bağlayan gece bir İsrail askerinin ağır yaralandığı, birinin hafif yaralandığı belirtildi.

Uzun ve zor olacak: İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada savaşın "uzun ve zor" olacağı uyarısında bulundu ve hedeflerinin Hamas'ı "yok etmek" olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı "Savaşacağız ve kazanacağız" dedi. "Hamas'ın askeri bütçesinin yüzde 90'ının İran'dan geldiğini düşünüyorum. (İran) Onu finanse ediyor, organize ediyor, yönlendiriyor” iddiasında bulundu. Netanyahu, İran'ın 7 Ekim'deki bu eylemde "yer aldığını söyleyemeyeceğini" de kabul etti.

Rehineler: Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinuar İsrail tarafından hapsedilen "tüm Filistinli mahkumların" Gazze Şeridi'nde tutulan "tüm rehinelerle" takas edilmesini "derhal" gerçekleştirmeye hazır olduğunu duyurdu.  Netanyahu, İsrail'in Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için "tüm seçenekleri inleyeceğini” belirtti. Yeni bir sayıma göre İsrailli yetkililer Gazze Şeridi'nde 230 esir tespit etti. Bugüne kadar sadece dört kadın serbest bırakıldı.

İnternet kesintileri: İsrail bombardımanı sonucu iletişim ağlarının büyük bir kısmı da kesilmiş durumda. Bu nedenle sahadaki durumu izlemek zorlaştı.

Çağrılar: cumartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "acil insani ateşkes" ve Hamas tarafından tutulan "rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması" çağrısını yineledi. Avrupa diplomasisinin başı Josep Borrell de "insani erişimin sağlanması için çatışmalara ara verilmesi" çağrısında bulundu.