İsrail, Hamas'a ateşkesi uzatmak için bir ‘seçenek’ sundu

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, İsrail ile Hamas arasında salı sabahı sona erecek olan ateşkesi uzatmak için Hamas’a bir “seçenek” sunduklarını açıkladı.

Taraflar arasındaki ateşkesin 28 Kasım günü saat 07.00’de sona ermesi gerekiyor.

Ancak İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Hamas’a ateşkesi uzatmak için bir “seçenek” sunduklarını belirtti.

Levy, "Bu geceden sonra 50 rehine daha almak istiyoruz" dedi.

Mısırlı bir güvenlik kaynağına göre, iki taraf da sürenin uzatılmasına ilişkin ayrıntılar üzerinde çalışıyor.

AFP'ye konuşan kaynak, "İsrail her geçen gün ateşkesi yenilemekte ısrar ederken, yabancı arabulucular -Katar, ABD ve Mısır- çatışmalara ‘birkaç gün’ ara verilmesini öneriyor" dedi.

Her iki taraf da çatışmaların sona ermekten uzak olduğunu düşünüyor. Eylon Levy, "Hamas'a son verme ve tüm rehinelerimizi eve getirme kampanyası ateşkes sona erer ermez yeniden başlayacak" dedi.

Sözcü, şöyle konuştu: "(Anlaşmanın) çerçevesi tamamlanır tamamlanmaz İsrail, üç hedefine tam olarak ulaşacaktır: Hamas'ı ortadan kaldırmak, Gazze Şeridi'nin İsrail'in güvenliği için asla bir tehdit oluşturmamasını sağlamak ve tüm rehineleri serbest bırakmak".

Hamas'ın silahlı kanadı ise çatışmaların yeniden başlaması halinde savaşçılarının "hazır" olduğunu yineledi.

40 İSRAİLLİ, HAMAS’IN ELİNDE DEĞİL

Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'deki ateşkesin uzatılacağına dair açıklamalar artarken Hamas, dört gün içinde, 50 İsrailliyi, İsrail ise 150 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

Financial Times'a göre Hamas ateşkesi uzatmak için aralarında erkeklerin de bulunduğu yaşlıları serbest bırakmayı kabul etti ancak savaşacak yaştaki gençleri serbest bırakmayı reddediyor.

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, Hamas'ın Gazze'deki tek grup olmadığını ve 240 rehineden 40'ının diğer grupların elinde olduğunu belirtti.