İsrail-Hamas ateşkesi 3. gününde: Rehine takası devam ediyor

İsrail ile Gazze'de iktidardaki Filistinli örgüt arasındaki ateşkesin üçüncü günü yeni rehineler ile Filistinli tutukluların takas edilmesi planlanıyor

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail topraklarına düzenlediği saldırı ile başlayan savaş 51’inci gününe girerken, taraflar arasındaki ateşkes üçüncü gün devam ediyor.

Cuma ve Cumartesi günleri Hamas, Gazze'de tuttuğu toplam 41 İsrailli ve yabancı rehineyi Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) teslim ederken, İsrail de 78 Filistinli mahkûmu serbest bıraktı.

Çarşamba günü Katar'ın himayesinde ABD ve Mısır'ın desteğiyle varılan anlaşma, dört günlük ateşkes süresince 50 Hamas rehinesinin 150 Filistinli mahkûmla takas edilmesini öngörüyor ve bu süre uzatılabiliyor.

İsrail hükümeti cumartesi akşamı yaptığı açıklamada Pazar günü serbest bırakılacak rehinelerin bir listesinin ellerinde olduğunu bildirdi ancak bu kişilerin kimliklerini, sayılarını ya da ICRC'ye ne zaman teslim edileceklerini açıklamadı.

Başbakanlık, İsrail'in, İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan Katar tarafından sağlanan listede yakınları bulunan aileleri bilgilendirdiğini ifade etti.

Bu arada Birleşmiş Milletler, cumartesi günü yaptığı ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Gazze Şeridi'ne toplam 248 kamyon insani yardım malzemesi ulaştığını duyurdu. Bunlardan 61 araç, Gazze'nin kuzeyine tıbbi malzeme, gıda ve su götürdü.

İnsani yardım koordinasyonundan sorumlu Birleşmiş Milletler kuruluşu (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, "tahliyelere yardımcı olmak üzere" Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastane olan El Şifa'ya on bir ambulans, üç otobüs ve bir açık kasa araç gönderildiği belirtildi.

Filistin Kızılayı ve Mısır Kızılayı'na teşekkür eden OCHA, "Ateşkes ne kadar uzun sürerse, insani yardım kuruluşları da Gazze Şeridi'nin içine ve dışına o kadar fazla yardım gönderebilecek" dedi.