İsrail-Hamas savaşı: Çatışmalar hastane çevresinde yoğunlaşıyor

İsrail-Hamas savaşının 39’uncu gününde çatışmalar Gazze’deki El Şifa hastanesi çevresinde yoğunlaşıyor.

7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta İsrail, Hamas'ın stratejik bir sığınağı olarak gördüğü sağlık kuruluşunun kapılarına tanklarını yığmış durumda.

BM'ye göre yaklaşık 10 bin Filistinli (hastalar, personel ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş kişiler) hastane alanında sıkıştı. Yerel yetkililer bu sayının daha da fazla olduğunu belirtiyor.

MSF: DURUM ÇOK CİDDİ VE İNSANLIK DIŞI

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) X'te yaptığı açıklamada "Durum çok ciddi, insanlık dışı" diye uyardı.

Bir MSF doktoru, "Hastanede elektrik, yiyecek ve su yok," dedi ve ekledi: "İnsanlar çalışan suni solunum cihazları olmadan birkaç saat içinde ölecekler.”

İsrail ordusu, kuvözlerin bir İsrail hastanesinden El Şifa'ya nakledilmesi için "çaba" gösterildiğini belirtti.

Bir İsrail ordu sözcüsü "amacın insanları tahliye etmeye çalışmak, mümkün olduğunca çok sayıda insanı hastane bölgesinden uzaklaştırmak" olduğunu savundu.

EL ŞİFA’DA TOPLU MEZARA 179 CESET GÖMÜLDÜ

El-Şifa hastane kompleksinde kazılan bir "toplu mezara" en az "179 ceset" gömüldüğünü açıklayan hastane müdürü, bunların arasında hayatta kalmalarını sağlayacak elektrik olmadığı için ölen yedi prematüre bebeğin de bulunduğunu belirtti.

Dr. Muhammed Ebu Salmiya "Onları toplu mezara gömmek zorunda kaldık" dedi.

Ebu Salmiya, "Hastane kompleksinin koridorlarında cesetler var ve morgların soğutmalı odalarında artık elektrik yok" derken, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne tek bir damla yakıt girmediğini belirtti.

İSRAİL ORDUSU: HAMAS GAZZE’NİN KONTROLÜNÜ KAYBETTİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın "Gazze'de kontrolü kaybettiğini" ve savaşçılarının "güneye kaçtığını" söyledi.

Gallant’a göre siviller "Hamas üslerini yağmalıyor”.  Savunma Bakanı ayrıca birkaç televizyon kanalı tarafından yayınlanan bir video mesajında, İsrail tarafından acımasızca bombalanan ve felaket bir insani duruma sürüklenen Gazze Şeridi’nde iktidarda olan Hamas hükümetine halkın artık inanmadığını söyledi.

GAZZE’DE 46 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda iki askerinin daha öldüğünü ve Hamas ile savaşın başlamasından bu yana Filistin topraklarında öldürülen toplam asker sayısının 46'ya yükseldiğini duyurdu.

NETANYAHU ATEŞKESİ REDDETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Salı günü Fox News'e verdiği mülakatta, İsrail'in Hamas'ı yok etmemesi halinde sıranın ABD ve Avrupa'ya geleceğini iddia etti.

Netanyahu, "Medeni dünyanın iyiliği için kazanmak zorundayız. Verdiğimiz savaş bu ve şu anda da bu savaş veriliyor. Hiçbir şey bu zaferin yerini tutamaz" dedi.

Ayrıca Hizbullah, Hamas ve Husilerin "Orta Doğu'nun ve dünyanın karanlık çağlara dönmesini istediklerini" savunan Netanyahu,  bir kez daha rehinelerin serbest bırakılmadığı bir ateşkesi reddederek bunu "Hamas'a teslimiyet" olarak nitelendirdi. Netanyahu ayrıca ABD'de ateşkes çağrısında bulunan göstericilerin Amerikalıların çoğunluğunu temsil etmediğini savundu.

LÜBNAN CEPHESİNDE ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Lübnan sınırında da çatışmalar yoğunlaşıyor. Haaretz'e göre İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail tarafından yaklaşık 200 Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü söyledi. Ancak Hizbullah'ın resmi açıklamalarına göre şu ana kadar 74 savaşçı öldürüldü.

Daniel Hagari düzenlediği basın brifinginde İsrail ordusunun sınır bölgesini "savaş eşiğinin altında" tutmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Hagari ayrıca ordunun Hizbullah ve Lübnan hükümetine İsrail topraklarına yönelik saldırıların devam etmesi halinde karşılık verileceğini açıklayan mesajlar gönderdiğini söyledi.