İsrail-Hamas savaşı: Ateşkes reddedildi, üçüncü aşama başladı

İsrail-Hamas savaşının 25’inci gününde bilanço giderek ağırlaşırken, İsrail gece saatlerinde yüzlerce noktayı bombaladı, karada çatışmalar yaşandı. İnsani kriz giderek derinleşiyor.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e geniş çaplı saldırı düzenlemesi ardından başlayan savaş giderek şiddetleniyor. Son 24 saatte yaşananlar şöyle:

Hamas komutanı öldürüldü: İsrail Savunma Kuvvetleri Hamas'ın Beyt Lahiya taburunun komutanı Nisam Ebu Acina'nın Gazze Şeridi'nin kuzeyinde düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusuna göre Ebu Acina 7 Ekim'de Kibbutz Erez ve Netiv Ha'asara'ya yönelik ölümcül saldırıyı gerçekleştiren Hamaslı savaşçıları komuta etmekten sorumluydu. Ordu, Ebu Acina'nın daha önce Hamas hava kuvvetlerini komuta ettiğini ve grubun 7 Ekim'deki saldırılarda kullandığı insansız hava araçları ve yamaç paraşütlerinin geliştirilmesinde çalıştığını iddia ediyor.

Yüzlerce ‘hedef’ bombalandı: Haaretz gazetesine göre İsrail ordusu pazartesi günü gece boyunca 300 ‘Hamas hedefini’ vurdu. Vurulan hedefler arasında "roket ve tanksavar füze fırlatma alanları" ve "tüneller" bulunduğu bildirildi.

Hastane hedef alındı: Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, Gazze Şehri'nin hemen güneyinde bulunan Gazze Türk-Filistin Hastanesi'nin müdürü Dr. Sobhi Skeik, tesisinin pazartesi akşamı bir İsrail saldırısında hasar gördüğünü söyledi. Patlama hastanenin üçüncü katındaki iki odayı kısmen tahrip etti ve binanın oksijen sistemi ile su kaynağına zarar verdi. Skiek, "Neyse ki o sırada odalarda kimse yoktu" dedi. İsrail ordusu saldırıdan önce bir tahliye emri yayınlamamıştı.

Ateşkes talebine ret: İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'nde herhangi bir ateşkes uygulamayı reddetti. BM ve çok sayıda hükümet insani bir ateşkes çağrısında bulunmuştu. Netanyahu, "Ateşkes çağrıları Hamas'a teslim olma çağrılarıdır. Böyle bir şey olmayacak" dedi. İsrail’in müttefiki ABD’nin Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Washington için ateşkesin "şu anda doğru yanıt olmadığını" söyledi ve bunun yerine "insani duraklamaları" savundu.

Sahada çatışmalar: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güney ve kuzeybatısında İsrail güçleriyle sahada çatıştıklarını iddia ediyor. Telegram'da yayınlanan iki mesajda, İsrail askerleriyle ateş teatisinde bulunduklarını ve Gazze Şeridi'nin "güneyine giren" İsrail ordusu araçlarına ve bölgenin kuzeybatısında İsrail ordusuna ait "iki zırhlı araca ve buldozerlere patlayıcı maddeler attıklarını" iddia etti.

Askeri operasyonda üçüncü aşama: İsrail Başbakanı'na göre İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde "metodik" bir ilerleme kaydediyor. Bünyamin Netanyahu pazartesi günü yaptığı açıklamada "İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne karadan girişini genişletti ve bunu ölçülü ve çok güçlü aşamalarla, metodik bir şekilde ilerleyerek yapıyor" dedi ve askeri operasyonun "üçüncü aşamasının" başladığını söyledi.

Rehineler: Başbakan Bünyamin Netanyahu uluslararası toplumu tüm rehinelerin "derhal ve koşulsuz" serbest bırakılmasını talep etmeye çağırdı.  İsrail’in verdiği son bilgilere göre 230’u aşkın kişi Hamas’ın elinde rehine olarak tutuluyor. Bunlar arasında çok sayıda yabancı uyruklular var.

İnsani kriz: Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkiliye göre tonlarca yardım Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısında birikmiş durumda ve İsrail tarafından denetlenmeyi bekliyor.

BM'nin Pazartesi sabahı yaptığı son sayıma göre 21 Ekim'den bu yana sadece 117 kamyon dolusu yardım geldi. İsrail Savunma Bakanlığı'nın Filistin topraklarındaki sivil faaliyetleri denetleyen birimi COGAT, salı günü yaptığı açıklamada Pazartesi günü 39 kamyonun daha geldiğini söyledi.

Bilanço: Hamas, 7 Ekim'den bu yana İsrail bombardımanlarında 3 bin 457'si çocuk olmak üzere çoğu sivil en az 8 bin 306 kişinin öldüğünü belirtiyor.  

Lübnan cephesi: İsrail ordusu Salı günü Lübnan'da Hizbullah'ı hedef alan hava saldırıları gerçekleştirdiğini açıkladı. Ordu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada "Savaş uçakları kısa süre önce Lübnan topraklarında terör örgütü Hizbullah'ın altyapısına saldırdı" dedi. AFP'ye göre ordu, "Saldırılan altyapı arasında örgüt tarafından kullanılan silahlar, mevziler ve tesisler de vardı" diye ekledi.

"İsrail’e havadan sızma girişimi": Sabah 8'de İsrail ordusu, İsrail'in güneyinde Kızıldeniz'e kıyısı olan Eilat bölgesinde "düşman hava sızmasına ilişkin" bir siren sesi duyulduğunu bildirdi. Otuz beş dakika sonra ordu ikinci bir bildiri yayınlayarak "sistemlerin İsrail topraklarına yaklaşan bir hava hedefi tespit ettiğini" belirtti. Açıklamada, “Herhangi bir tehdit ya da tehlike söz konusu değildir"” denildi.