İsrail-Hamas savaşı: BM'li uzmanlar savaş suçlarına ilişkin soruşturma istiyor

BM insan hakları uzmanları, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısından bu yana tüm taraflarca işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suç iddiaları" konusunda bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyi'ne atanmış olan Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Morris Tidball-Binz ve İşkence Özel Raportörü Alice Jill Edwards, Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında, tüm taraflarca işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suç iddiaları" konusunda bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Uzmanlar, bu soruşturmaların "hızlı, şeffaf ve bağımsız" olması gerektiğini vurgulayarak, çatışmanın tüm taraflarınca işlenen iddia edilen suçlara ilişkin bağımsız soruşturmacılara gerekli kaynak, destek ve erişimin sağlanması çağrısında bulundu.

Uzmanlar ayrıca, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçları soruşturma görevinin temel bir yasal yükümlülük olduğunu belirtti.

Gazze Şeridi, 7 Ekim'de başlayan ve İsrailli yetkililere göre çoğu sivil bin 200 kişinin öldürüldüğü saldırı ardından, yedi haftadır süren İsrail bombardımanıyla kuşatılmış durumda. İsrail bombardımanlarında binlerce kişi hayatını kaybetti, on binlercesi yaralandı.

BM raportörleri, uluslararası topluma, en ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların, özellikle de komuta mevkiinde bulunanların "süratle adalete teslim edilmesini" sağlama çağrısında bulunuyor.

Raportörler ayrıca, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçların zaman aşımına uğramadığını ve evrensel yargı yetkisine tabi olduğunu vurguladı.