İsrail-Hamas savaşı: Taraflar ateşkes yapmaya yaklaştı!

İsrail-Hamas savaşı 46’ncı gününe girerken Hamas temsilcileri bir “ateşkes anlaşması imzalamaya yakın” olduklarını bildirdi.

Hamas lideri İsmail Haniye, Filistin hareketi temsilcilerinin İsrail ile "ateşkes anlaşması imzalamaya yakın" olduklarını ve yanıtlarını Katarlı arabuluculara ilettiklerini söyledi.

Katar, Mısır ve ABD şu anda Gazze Şeridi'nde ateşkes karşılığında Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması çerçevesinde bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

Çeşitli kaynaklar görüşmelerin İsrail'de çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere 300 Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında "50 ila 100" rehinenin serbest bırakılmasını içeren bir anlaşmaya odaklandığını belirtiyor.

Sızdırılan bilgilere göre günde "30" Filistinli mahkuma karşılık "10" İsrailli rehine oranında aşamalı olarak gerçekleşecek. Bu anlaşma gıda, tıbbi yardım ve yakıt girişini ve her şeyden önce "yenilenebilir beş günlük insani ateşkesi" içerecek.

13 BİN 300’Ü AŞKIN ÖLÜ

Hamas hükümeti en son 20 Kasım’da açıkladığı bilançoda savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarında 13 bin 300 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Bugüne kadar kaydedilen ölümler arasında 5 bin 600'den fazla çocuk ve 3 bin 550 kadın olduğu belirtildi. Ayrıca 31 bin kişinin de yaralandığı açıklandı.

GAZZE’NİN KUZEYİNDE ÇATIŞMALAR

İsrail askerleri ile Hamas arasındaki kanlı çatışmaların merkezinde yer alan Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya hastanesinde durum Salı günü de gergin olmaya devam etti. İsrail ordusu,  gece boyunca askerlerinin orada çatışmaya devam ettiğini belirtti.

Filistinli kaynaklara göre İsrail’in saldırılarında 12 hasta ve yakınları öldü, onlarcası yaralandı. Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, "Birçok sivili öldüren ve uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olan” İsrail saldırısını kınadı.

Yerel hastane kaynaklarına göre, 100'den fazla yaralı akşam ve gece saatlerinde bu hastaneden Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki Nasır kompleksine nakledildi.

BORRELL: FİLİSTİN DEVLETİ, İSRAİL GÜVENLİĞİNİN GARANTİSİ

AB Dışişleri Bakanı Josep Borrell, pazartesi günü 27 dışişleri bakanıyla toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Filistin devletinin kurulmasının İsrail'in güvenliğini sağlamanın en iyi yolu olduğunu söyledi. Josep Borrell, çatışmaların sona ermesinden sonra İsrail'in Gazze'yi işgal etmemesi ve bölgenin kontrolünün Filistin Yönetimi'ne devredilmesi gerektiğinde ısrar etti.

Borrell, "Muazzam zorluklara rağmen Gazze'nin istikrara kavuşturulması ve gelecekteki Filistin devletine ilişkin düşüncelerimizi ilerletmeliyiz" diye vurguladı.

AFRİKA BİRLİĞİ: İSRAİL’İN TEPKİSİ ‘BAĞIŞLANAMAZ’

Afrika Birliği Başkanı, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında İsrail'in Gazze'deki tepkisini kınadı ve bunun sivil kurbanlar açısından "bağışlanamaz" olduğu ve "aşırılığın" körüklenmesine yol açacağı yargısına vardı.

Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Azali Asumani, Hamas'ın eylemleri için “kınanabilir” derken, İsrail tepkisinin “affedilmez” olduğunu belirterek, "Annesini gören, babasının öldürüldüğünü gören bir çocuk düşünün (...), bu aşırılık yaratıyor" dedi.