İsrail-Hamas savaşında 18’inci gün: Bombardıman gece boyu sürdü

İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanlarını sürdürdü. Hamas’a göre 140 kişi öldü.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik kapsamlı saldırısı ile başlayan savaşta bilanço her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

GECE SALDIRILARINDA 140 ÖLÜ

Gece boyunca İsrail bombardımanları sürdü. AFP’nin Hamas kaynaklarına dayandırdığı haberine göre pazartesiyi salıya bağlayan gece düzenlenen saldırılarda 140 Filistinli öldü, yüzlerce yaralı var ve onlarca ev yıkıldı.

İSRAİL HAMAS’I TASFİYE ETMEK İSTEDİĞİNİ SÖYLÜYOR

İsrail'in 9 Ekim'de uygulamaya koyduğu kuşatma nedeniyle gıda, su ve elektrikten mahrum kalan 2.4 milyon Filistinlinin yaşadığı 362 km2'lik bölgeye yönelik saldırılar özellikle son günlerde yoğunlaştı. İsrail ordusu pazar gecesi aralarında Hamas ve müttefiki İslami Cihad'a ait altyapıların da bulunduğu "320'den fazla askeri hedefi" vurduğunu açıklamıştı

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Pazartesi gecesi X'te yayınlanan bir videoda, "Hamas'ı - liderlerini, askeri kanadını ve operasyon mekanizmalarını - tamamen dağıtmak istiyoruz" dedi.

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’de ölü sayısı 5 bini, yaralı sayısı 15 bini aştı. İsrail cephesinde 1400’ü aşkın ölü var. Yüzlerce kişi de Hamas’ın elinde rehine olarak tutuluyor. Hamas, pazartesi akşamı iki rehineyi bıraktı. Rehineler Tel Aviv’de bir hastaneye kaldırıldı.

YARDIMLAR YETERSİZ

Uluslararası yardım Cumartesi gününden bu yana Mısır üzerinden Gazze'ye akıyor. Pazartesi günü üçüncü bir konvoy, Gazze'ye İsrail kontrolü altında olmayan tek geçiş noktası olan Refah'tan sınırı geçti.

Birleşmiş Milletler günde en az 100 kamyona ihtiyaç olduğunu söylese de üç gün içinde toplamda yaklaşık elli kamyon giriş yapabildi.

Yardımların geçişine izin vermek için İsrail ve Mısır'ın onayını alan Amerika Birleşik Devletleri pazar günü yaptığı açıklamada "bundan sonra sürekli bir akış olacak" dedi. Ancak Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e göre "daha fazla yardıma, daha hızlı bir şekilde" ve yardımların dağıtılabilmesi için "insani bir molaya” (ateşkes) ihtiyaç var.

LÜBNAN CEPHESİ

Lübnan cephesinde de çatışmalar sıklaşıyor. Hizbullah, kendi saflarında üç yeni savaşçının öldüğünü duyurdu. Şii parti ayrıca İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyindeki Kfarkila, Wazzani  ve Aytarun bölgelerini hedef alan "üç saldırı" düzenlediğini bildirdi. Ancak başka detay verilmedi.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre Lübnan'da, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında sınırda artan çatışmalar nedeniyle 19 binden fazla kişi yerinden edildi. İsrail tarafındaki sınır bölgesi de boşaltıldı.

Pazartesi günü sabah saatlerinde istikrarsız bir sükûnet hüküm sürerken öğleden sonra güney Lübnan sınırı boyunca birçok farklı bölgede yeni olaylar meydana geldi.

Rmeich, Bani Hayyan ve Talluse kasabalarının etrafındaki bölge İsrail ordusu tarafından hedef alındı. Houla kasabasının karşısındaki İbad İsrail bölgesi ve Kiryat Shmona kasabası özellikle Hizbullah tarafından hedef alındı.

İsrail tarafında ise ordu, özellikle Dov Dağı ve Mattat bölgelerinde Lübnan topraklarından çıkan bir insansız hava aracı ve iki "birliği" etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Pazartesi günü yaşanan çatışmaların yoğunluğu hafta sonuna kıyasla çok daha düşük seviyede kaldı.