İsrail-Hamas savaşında 19. gün: Bombardıman sürüyor, 80 ölü

İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam etti. Hamas’a göre en az 80 kişi öldü. Lübnan hattında da gerilim tırmanıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısıyla başlayan savaş 19’uncu gününde İsrail’in yoğun bombardımanları ve derinleşen insani krizle devam ediyor.

GECE BOMBARDIMANLARDA 80 ÖLÜ, YÜZLERCE YARALI

AFP'nin haberine göre Hamas hükümeti, İsrail'in salı gecesi Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılarda en az 80 kişinin öldüğünü duyurdu.

Filistin hükümetinin medya ofisinden yapılan açıklamada, saldırılarda yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.

19 GÜNDE 6 BİNE YAKIN ÖLÜ

Hamas'ın salı günü verdiği son bilançoda 2 bin 300'den fazlası çocuk olmak üzere büyük çoğunluğu sivil 5 bin 791 kişinin öldüğü belirtilmişti. Bu bilanço geçen her saat ağırlaşıyor.

HİZBULLAH’IN 40’A YAKIN ÜYESİ ÖLDÜ

Lübnan hattında da İsrail ile Hizbullah arasında gerilim tırmanıyor. L’Orient le Jour sitesine göre Güney Lübnan’da 40’a yakın Hizbullah üyesi öldürüldü.

HİZBULLAH LİDERİ HAMAS VE İSLAMİ CİHAD İLE GÖRÜŞTÜ

Hizbullah kanalı El Manar'ın haberine göre Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Hamas ve Filistin İslami Cihad liderleriyle bir araya gelerek Gazze'de "direniş için gerçek bir zafer elde etmenin" yollarını değerlendirdi.

El Manar'a göre Hasan Nasrallah Hamas lider yardımcısı Salih el Aruri ve İslami Cihad lideri Ziyad el Nahala ile bir araya geldi.

El Manar’ın internet sitesindeki haberde İran, Suriye, Hizbullah ve Filistinli silahlı gruplar arasındaki ittifaka atıfta bulunularak "Toplantıda uluslararası alanda alınan pozisyonlar ve direniş ekseninin ne yapması gerektiği analiz edildi" denildi.

İSRAİL ORDUSU İLE HÜKÜMET ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Öte yandan İsrail kara operasyonu için hazırlıklarını sürdürürken, parlamentodan yeşil ışık bekliyor.

Ancak hükümet ile üst düzey ordu yetkilileri arasında müdahale planları ve alınacak kararlar konusunda görüş ayrılığı olduğu belirtiliyor.

Askeri liderlerin, bazı kurumlarla ilişkileri zor olan ulusal güvenlik şefi Itamar Ben-Gvir gibi aşırı sağcı yürütme üyelerinin beceriksizliğinden de rahatsız olduğu ifade ediliyor.

Ulusal güvenlik sorumlusu geçmişte üst düzey toplantılardan dışlanmıştı. Kendisini eleştirenler, onu medyanın ilgisini çekmek istemekle suçluyor ve hassas bilgileri ifşa edeceğinden korkuyorlar. İsrail ordusu 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sırasında “başarısızlığını” kabul etmekle birlikte, bir kara operasyonu ile itibarını yeniden kazanmayı umuyor.

GAZZE’DE SU SIKINTISI

İsrail kuşatması ve bombardımanları nedeniyle Gazze Şeridi’indeki insani kriz de derinleşmeye devam ediyor.

Son iki haftadır İsrail'in tam kuşatması altında olan iki milyon nüfus, özellikle ağır bir su sıkıntısı çekiyor.

İsrail Batı Şeria'yı işgal ettiğinden bu yana, Gazze üzerinde baskı kurmak amacıyla Yeşil Hattın altından doğal suyu kontrol ediyor. Sahadaki STK'lara göre, içme suyu eksikliğinin bir sonucu olarak suçiçeği, uyuz ve ishal vakaları yaşanıyor.

Ayrınca gönderilen yardım kamyonlarına rağmen, bölge sakinleri günde kişi başına sadece bir ila üç litre içme imkanına kavuştu. Bu da gerçek ihtiyacın çok altında bir miktar.

Çarşamba günü Gazze Şeridi'nde insani bir "ateşkes" ya da "mola" için görüşmeler yoğunlaşırken, BM Filistinli mülteciler kurumunun yakıt yetersizliği nedeniyle akşam saatlerinde faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.

BÖLGESEL EKONOMİ ETKİLENMEYE BAŞLADI

Savaş bölgesel ekonomiyi de etkiledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Çarşamba günü Riyad'da düzenlenen bir yatırımcı forumunda yaptığı konuşmada, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın komşu ülkelerin ekonomilerini şimdiden etkilediğini söyledi. Kristalina Georgieva, "Komşu ülkelere bakın: Mısır, Lübnan, Ürdün, etkileri şimdiden görülüyor" dedi.