İsrail-Hamas savaşında 26. gün: İsrail 11 bini aşkın noktayı bombaladı

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 26’ncı gününde İsrail’in şiddetli bombardımanları ile devam ediyor. İsrail ordusu 7 Ekim’den beri 11 bini aşkın hedefi bombaladıklarını bildirdi.

7 Ekim’de Hamas’ın saldırısıyla başlayan savaşta Gazze Şeridi’nde binlercesi çocuk olmak üzere 9 bin dolayında kişi öldü. Hamas Sağlık Bakanlığı, 31 Ekim’de verdiği son bilançoda 3 bin 542'si çocuk ve 2 bin 187’si kadın olmak üzere en az 8 bin 525 kişinin öldüğünü bildirmişti.

326 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail cephesinde de bilanço ağırlaşıyor. 7 Ekim’deki saldırılarda ezici çoğunluğu sivil olmak üzere 1400’ü aşkın kişi ölmüştü.

İsrail ordusu çarşamba sabahı yaptığı açıklamada 9 askerinin daha çatışmalarda öldüğünü ve 7 Ekim’den bu yana ölen asker sayısının 326’ya yükseldiğini bildirdi.

11 BİNİ AŞKIN ‘HEDEF’ BOMBALANDI

İsrail ordusu savaşın başından bu yana Gazze Şeridi'nde "terör örgütlerine ait" 11.000'den fazla hedefi vurduğunu duyurdu.

KARADA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Ordu ayrıca, Gazze Şeridi'nde Hamas ile sahada şiddetli çatışmalar yaşandığını belirtti.  Açıklamada ordunun Filistin topraklarının yıkıntıları arasında yavaş ve metodik bir şekilde ilerlediği ve son birkaç saat içinde onlarca Filistinli savaşçının öldürüldüğü ifade edildi.

LÜBBAN HİZBULLAHINDAN SAVAŞ BİLANÇOSU

Savaşın diğer bir cephesi olan Lübnan sınırında da karşılıklı saldırılar yoğunlaşıyor.

Salı akşamı Hizbullah bir grafikle çatışma ve saldırıların bilançosunu gösterdi.

Şii parti 9 tank, 2 personel taşıyıcı ve 2 Humvee olmak üzere 13 zırhlı aracı imha ettiğini iddia etti. Hizbullah, 120 İsrail askerini "öldürdüğünü ve yaraladığını" belirtti.

Hizbullah ayrıca 69 iletişim sistemi, 17 sinyal bozucu, 140 kamera, 33 radar, 27 istihbarat sistemi ve bir insansız hava aracını imha ettiğini iddia ediyor.

Lübnanlı örgüt, 105 askeri bölgeyi hedef aldığını ve 28 farklı "İsrail yerleşiminde" 65 bin kişinin tahliyesine neden olduğunu ifade etti.

GAZZE’TE İNTERNET VE TELEFON HATLARI KESİLDİ

Filistinli telekomünikasyon operatörü Paltel çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun kuşatması altındaki Gazze Şeridi'nde telefon ve internet hatlarının "tamamen" kesileceğini duyurdu. Paltel, X’te yaptığı açıklamada, "Gazze'deki iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini bildirmekten üzüntü duyuyoruz" dedi.

ŞİLİ, KOLOMBİYA VE BOLİVYA’NIN İSRAİL TEPKİSİ

Şili ve Kolombiya, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri saldırısını protesto etmek üzere Salı günü İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdı.

Şili "insancıl hukuk ihlallerini", Kolombiya ise "katliamı" kınadı.

Bolivya’nın bir adım daha atarak İsrail ile ilişkilerini kesti. Bolivya, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırgan ve orantısız askeri saldırısını reddettiğinin ve kınadığının bir işareti olarak" ilişkilerini kestiğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Bolivya'nın diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmasını "terörizme teslimiyet" olarak niteledi. Açıklamada "Bolivya'nın İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı terörizme ve İran'daki Ayetullahlar rejimine teslimiyettir" dedi.