İsrail-Hamas savaşında 34’üncü gün: Gazze'de hiçbir yer güvenli değil

İsrail-Hamas savaşının 34’üncü gününde İsrail Hamas’ın bir kalesini kontrol ettiklerini açıkladı. Savaşın neden olduğu insani kriz ise her geçen saat derinleşiyor.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısı ile başlayan savaşta Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da can kayıpları her geçen saat artıyor. İsrail ordusu hem havadan hem de karadan yoğun bir şekilde Gazze’yi bombalıyor.

MSF: GAZZE’DE HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

Reuters'in haberine göre Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) başkanı "Gazze'de hiçbir bölgenin güvenli olmadığını" ve Gazze'de öldürülenlerin yaklaşık yüzde 30'unun Gazze Şeridi’nin güneyinde öldürüldüğünü belirtti.

Hamas Sağlık Bakanlığı, çarşamba günü verdiği son bilançoda en az 10 bin 569 kişinin öldüğünü, bunlardan 4 bin 324’ünün çocuk olduğunu bildirmişti. Perşembe günü itibariyle bilançonun daha da ağırlaştığı tahmin ediliyor.

UNRWA: DURUM KONTROLDEN ÇIKABİLİR

BM'nin Filistinli mültecilerle ilgili kuruluşu Unrwa'nın başkanı Philippe Lazzarini Perşembe günü yaptığı açıklamada Gazze'deki durumun kontrolden çıkma riskinden duyduğu "endişeyi" dile getirdi ve Batı Şeria'nın da "kargaşa içinde olduğunu" sözlerine ekledi.

Lazzarini ayrıca Gazze'ye yakıt da dahil olmak üzere önemli miktarda insani yardımın devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Refah sınır kapısından giren yardımın yetersiz olduğunu söyleyen Lazzarini, Gazze'ye açılan tüm sınır kapılarının açılması çağrısında bulundu.

Perşembe günü de İsrailli bir askeri yetkili "Gazze Şeridi'nde insani bir kriz olmadığını" iddia etti.

KIZILAY: 756 KAMYON ULAŞTI

Filistin Kızılay'ı X'te yayınladığı bir mesajda perşembe günü 106 yeni kamyon insani yardım aldığını açıkladı. Al-Jazeera tarafından teyit edilen sayıma göre bu rakam 21 Ekim'den bu yana toplam 756 kamyona ulaştı. Kuruluş, sınırdan hiçbir yakıt kamyonunun geçmediğini kaydetti.

İSRAİL: HAMAS’A AİT BİR KALEYİ ELE GEÇİRDİK

Haaretz'in haberine göre İsrail ordusu, piyade güçlerinin on saat süren çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas'a ait bir kaleyi ele geçirdiğini bildirdi.

Askerlerin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında bir mevziyi kontrol altına aldıkları ifade edildi.

HAMAS’IN BİR ASKERİ SORUMLUSU ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu X hesabından yaptığı açıklamada Gazze'de Hamas'ın tanksavar biriminin başındaki İbrahim Ebu Mağsib'i öldürdüğünü duyurdu. Haaretz'e göre Ebu Mağsib bir baskın sırasında öldürüldü. Hamas iletişim ofisi bu bilgiyi doğrulamadı.

CENİN’DE 7 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin'de 7 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Filistin resmi haber ajansı WAFA, "işgal ordusundan büyük bir gücün" Cenin'de birkaç yola baskın düzenlediğini bildirdi. İsrail ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada kuvvetlerinin Cenin'de faaliyet gösterdiğini belirtmiş ancak daha fazla ayrıntı vermemişti.

BATI ŞERİA’DA EN AZ 170 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da en az 170 Filistinli İsrail askerleri ya da yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da Hamas'a bağlı 1.000'den fazla Filistinliyi tutukladığını açıkladı.

FİLİSTİN BAŞBAKANI: ULUSLARARASI KORUMAYA İHTİYAÇ VAR

Reuters'in aktardığına göre Filistin Başbakanı Muhammed Ştayyeh Paris'te insani yardım konulu bir konferansta yaptığı konuşmada Filistinlilerin uluslararası korumaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Uluslararası insan hakları kurallarının ihlal edildiğini ve Yahudi devleti tarafından savaş suçları işlendiğini de sözlerine ekleyen Ştayyeh, İsrail'in Hamas'a karşı değil "tüm Filistinlilere karşı" savaş yürüttüğünü belirtti.

MACRON’DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

Aynı konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Gazze'de çok hızlı bir şekilde insani ateşkes sağlanması gerektiğini" ve çeşitli ülkelerin de ateşkes için çalışması gerektiğini söyledi. Macron, "Siviller korunmalıdır, bu elzemdir, müzakere edilemez ve acil bir gerekliliktir" dedi.

Macron ayrıca Fransa'nın bu yıl Filistin halkına insani yardım için 80 milyon euro daha tahsis edeceğini ve bu rakamın 100 milyon euroya ulaşacağını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı "7 Ekim'den bu yana Fransa 20 milyon euroluk ek insani yardım açıkladı ve bu çabayı 2023 için 100 milyon euroya çıkaracağız" dedi.