İsrail-Hamas savaşında 35. Gün: Gazze, Lübnan ve Suriye bombalandı

Hamas-İsrail savaşının 35’inci gününde Hamas yetkililerine göre yeniden hastaneler bombalandı. İsrail ayrıca Lübnan’ın güneyi ve Suriye’yi de vurdu.

Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail perşembe gecesi Gazze Şeridi'nde en az üç hastaneye ya da yakınlarına hava saldırısı düzenledi.

HASTANE SALDIRISI

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, "İsrail işgali son birkaç saat içinde birkaç hastaneye eş zamanlı saldırılar düzenledi" dedi.

Gazze Şehrindeki ana hastane olan El Şifa hastanesinin avlusunun hedef alındığı ve kayıplara neden olduğu iddia edildi. Başka ayrıntı verilmedi. İ

Saldırıyı doğrulamayan İsrail daha önce Hamas’ın, El Şifa hastanesinin altında komuta merkezleri ve tüneller kurduğunu savunmuş; bu suçlamalar Filistinli grup tarafından reddedilmişti.

11 BİNE YAKIN ÖLÜ

Gazze Sağlık Bakanlığı perşembe günü verdiği son bilançoda 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarında 10 bin 812 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Bilanço geçen her saat ağırlaşıyor.

İSRAİL HAMAS ÖZEL KUVVETLERİNİ HEDEF ALDI

Haaretz'in haberine göre İsrail ordusu ve İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet cuma günü yaptıkları ortak açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye’de operasyon yürüten İsrail güçlerinin 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki saldırılara katılan Hamas Nuhba (elit) gücü üyelerini öldürdüklerini duyurdu.

Habere göre öldürülen Hamas üyeleri arasında İsrail ordusunun Zikim üssüne, Kibbutz Zikim'e ve İftah askeri karakoluna saldırılar düzenleyen özel kuvvet timinin komutanı Ahmed Musa ve Hamas'ın askeri komutanlarından Omar Alhandi de bulunuyor.

Açıklamada ayrıca kuzeyde Hamas'ın keskin nişancı birliğinin başındaki Muhammed Kahlot'un da öldürüldüğü belirtildi.

BİRKAÇ SAATLİK MOLA

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes "ihtimali olmadığını" söylemesine rağmen, İsrail'in perşembe gününden itibaren Gazze Şeridi'nin kuzeyinde günlük "molalar" vermeyi kabul ettiğini duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "İsrail, kuzey Gazze Şeridi'nin belirli bölgelerinde üç saat önceden duyurulacak günlük dört saatlik molalara başlayacak" dedi.

Kirby’ye göre İsrailliler duraklama süresince bu bölgelerde askeri operasyon yamayacağını söyledi.

NETANYAHU: GAZZE’Yİ YÖNETME İDDİASINDA DEĞİLİZ

İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, ordunun Hamas'a karşı yürüttüğü saldırılarda "son derece iyi ilerleme" kaydettiğini belirtirken, ne Gazze'yi ne yönetmek ne de işgal etmek niyetinde olmadıklarını ifade etti.

Fox News'e konuşan Netanyahu,  “Gazze'yi yönetmeye çalışmıyoruz. İşgal etmeye de çalışmıyoruz, ama ona ve kendimize daha iyi bir gelecek vermeye çalışıyoruz" dedi.

SURİYE BOMBALANDI

İsrail ordusu sosyal paylaşım ağı X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Perşembe günü güneydeki Eilat kentinde bir okula düşen insansız hava aracına karşılık olarak Cuma günü şafak vakti Suriye'yi bombaladığını duyurdu. Açıklamada isim belirtilmeden "saldırıyı gerçekleştiren örgütün vurulduğu" ifade edildi.

İsrail, Suriye topraklarından yapılan “her türlü terör eyleminden Suriye rejimini sorumlu” tuttuklarını belirtti.

LÜBAN’IN GÜNEYİ BOMBALANDI

İsrail ordusu ayrıca Lübnan'daki Hizbullah’ın “altyapısını yok etmek için operasyonlarına devam ettiğini" bildirdi.

Açıklamada "Savaş uçakları İsrail'e açılan ateşe karşılık olarak Lübnan topraklarındaki Hizbullah hedeflerini vurdu" denildi.

KIZILDENİZ’DE BİR FÜZE ÖNLENDİ

Perşembe akşam saatlerinde İsrail ordusu Arrow 3 füze savunma sistemini kullanarak Kızıldeniz üzerinde bir füzeyi önlediğini duyurdu.