İsrail ordusu Gazze’de 30'u aşkın hedefi bombaladı

İsrail ordusu, roket atışlarını gerekçe göstererek Gazze Şeridi’nde 30’u aşkın hedefi vurduklarını açıkladı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze’den atılan roket atışlarına misilleme olarak 30’den fazla askeri hedefin bombalandığı belirtildi.

Vurulan hedefler arasında Hamas’ın bir tünelinin de olduğu bilgisi verildi. İsrail ordusu ayrıca Nir Am kasabası çevresinde askeri bir alan oluşturdu.

İsrail medyasına göre Eshkol Bölgesel Konseyi, bölge sakinlerini gelecek saatlerde İsrail savunma güçlerinin bölgedeki varlığını arttıracağı yönünde uyardı.

Sabah saatlerinde bir açıklama yapan Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail devletinin roket atışlarına çok sert karşılık vereceği tehdidinde bulunmuştu.

Netanyahu, 14 Mayıs’ta onlarca kişinin öldüğü Filistin’deki protesto eylemlerinin barışçıl olmadığını iddia ettiği bir fotoğraf da paylaştı. Netanyahu, Twitter hesabında yayınladığı fotoğrafa, “Barışçıl eylemler mi? Bu sabah, bir çocuk bahçesi de dahil olmak üzere İsrailli sivillere yönelik 57 füze atışı yapıldı” dedi.

İsrail ordusu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Gazze Şeridi’nden İsrail’in güneyine yönelik onlarca roket atışı yapıldığını bildirmişti.

Bir gün önce, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınıra yaklaşan bir Filistinli, İsrail askerleri tarafından öldürüldü. İsrail ordusu, sözkonusu Filistinlinin saldırı düzenlemek için sınıra yaklaşığını öne sürdü.

Pazar günü de bir İsrail tankı Hamas’ın ittifakı İslami Cihad’ın mevzilerini hedef almıştı. Saldırıda İslami Cihad üyesi üç kişi ölmüştü.

İsrail ile Hamas arasında 2008 yılından bu yana üç savaş yaşandı. 2014 yılından beri taraflar arasında ateşkes var. Ancak İsrail kendi topraklarına yönelik saldırı veya tehditleri gerekçe göstererek sistematik saldırılarda bulunuyor.

Mayıs ayı içerisinde ateşkes bir kez daha bozulma noktasına geldi. Filistinli mültecilerin yurtlarına geri dönmesi ve İsrail ablukasına son verilmesi için yapılan gösteriler, 14 Mayıs’ta ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasına karşı protestolara dönüştü. Sınır boyunca yaşanan protesto eylemlerine ateş açarak karşılık veren İsrail askerleri en az 121 kişiyi öldürdü, binlercesini yaraladı.