İsrail-Hamas savaşı: Rehine anlaşması onaylandı

İsrail hükümeti, Filistinli tutuklular karşılığında Hamas'ın elindeki 50 rehinenin serbest bırakılmasını ve Gazze Şeridi'nde dört günlük ateşkes sağlanmasını öngören anlaşmaya yeşil ışık yaktı.

İsrail hükümeti ve Hamas tarafından yapılan açıklamaların ardından, ateşkes görüşmelerinin merkezinde yer alan Katar'daki yetkililer Gazze Şeridi'nde "insani bir duraklama" için anlaşmaya varıldığını doğruladı.

İsrail ve Hamas arasında rehinelerin serbest bırakılması karşılığında müzakere edilen "duraklamanın" başlangıcının "önümüzdeki 24 saat içinde ilan edileceğini ve uzatma olasılığıyla birlikte dört gün süreceğini" duyuran Katar Dışişleri Bakanlığı, Mısır ve ABD ile ortak arabuluculuğunun "başarısını" memnuniyetle karşıladı.

İSRAİL: EN AZ 50 REHİNE SERBEST BIRAKILACAK

İsrail Başbakanlık ofisi hükümetin ilk aşamanın ana hatlarını onayladığını belirterek,  “Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehine dört gün içinde serbest bırakılacak ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilecek” dedi.

Açıklamada “Rehinelerden 10'unun daha serbest bırakılmasıyla çatışmalara bir gün daha ara verilecek” diye belirtildi.

Başbakanlık, “İsrail hükümeti, İsrail ordusu ve güvenlik güçleri tüm rehineleri geri getirmek, Hamas'ın ortadan kaldırılmasını sağlamak ve Gazze'den İsrail Devleti'ne yönelik yeni bir tehdit oluşmayacağını garanti altına almak için savaşa devam edecektir” diye ekledi.

SERBEST BIRAKILACAK 300 KİŞİNİN LİSTESİ

İsrail Adalet Bakanlığı çarşamba sabahı hükümetin aldığı bir karar uyarınca serbest bırakılabilecek 300 mahkumun listesini yayınladı. Times of Israel'e göre bunların çoğu 18 yaş ve altı erkekler, 13'ü ise yetişkin kadınlardan oluşuyor.

Hamas ile varılan anlaşma sadece 50 rehine karşılığında 150 Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını öngörüyor, ancak diğer rehinelerin serbest bırakılması için takas yapılabilecek. Hamas'ın serbest bırakmayı kabul ettiği rehineler gibi İsrail de anlaşma kapsamında sadece kadın ve çocukları serbest bırakacak.

HAMAS MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Hamas, İsrail tarafından onaylanan  "insani ateşkes" anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Bu anlaşmanın hükümleri, halkımıza hizmet etmeyi ve saldırganlık karşısında azimlerini güçlendirmeyi amaçlayan direniş ve kararlılık vizyonuna uygun olarak formüle edilmiştir" denildi.

BİDEN: OLAĞANÜSTÜ MEMNUNİYET DUYUYORUM

ABD Başkanı Joe Biden da Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması için varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre Biden, "Bu cesur ruhların birçoğunun bu anlaşma tam olarak uygulandığında ailelerine kavuşacak olmasından olağanüstü memnuniyet duyuyorum" dedi.

KATAR ‘BARIŞ SÜRECİ’ UMUYOR

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed ben Abdurrahman El-Thani X'te yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas arasındaki anlaşmanın "savaşa ve katliama son vermesini" ve "kapsamlı ve adil bir barış süreci için ciddi tartışmalara yol açmasını" umduğunu söyledi.

RUSYA SELAMLADI

Rus haber ajanslarının aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova "Moskova, İsrail ile Hamas arasında dört günlük insani ara verilmesi konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyor" dedi. Zaharova, "Bu tam da Rusya'nın çatışmanın tırmanmaya başlamasından bu yana talep ettiği şeydir" dedi.

GALLANT: ATEŞKES SAVAŞIN SONA ERDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Salı akşamı yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdiği anlamına gelmediği uyarısında bulunarak, Hamas'ı "yenmek" ve "diğer rehineleri eve getirmek için gerekli koşulları yaratmak" amacıyla ateşkesin ardından operasyonların "tam güçle" devam etmesini istediğini söyledi.