İsrail saldırılarının ardından Şam havaalanı yine devre dışı kaldı

İsrail saldırısı nedeniyle bir aydır kapalı olan Şam havalimanı açıldıktan birkaç saat sonra yeniden hava saldırısının hedefi oldu ve devre dışı kaldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yaptığı açıklamada "İsrail hava kuvvetleri pazar günü öğleden sonra Şam uluslararası havalimanını hedef alan yeni bir saldırı gerçekleştirdi (...) havalimanı bir kez daha devre dışı kaldı" dedi.

Saldırıda pistlerin hedef alındığını belirten OSDH, başkentin başka bir bölgesinde yer alan Mazze'deki askeri havaalanından da patlama sesleri geldiğini bildirdi.

SOHR, "Mazze bölgesindeki bir hava savunma gücü üssünü" hedef alan saldırıda bir subay ve iki diğer personelin yaralandığı bilgisini verdi.

Şam hükümetine bağlı resmi haber ajansı SANA’da askeri bir kaynak, saat 16:50 civarında "Siyonist düşmanın işgal altındaki Golan'ı yönünden füzelerle bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini" söyledi.

SANA’ya göre saldırı "Şam uluslararası havaalanını ve Şam bölgesindeki bazı noktaları" hedef alırken, havaalanını devre dışı bıraktı ve "maddi kayıplara" neden oldu.

Açıklamada, hava savunma sistemlerinin füzelerin "çoğunu imha ettiği" belirtildi.

İsrail komşu Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye ordusu mevzilerini, Lübnan Hizbullah'ı ve İran yanlısı milisleri hedef alan yüzlerce saldırı gerçekleştirdi.

Bu saldırılar, İsrail ile Filistinli Hamas arasında 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde başlayan savaştan bu yana arttı.

Şam ve Halep havaalanlarına 12 ve 22 Ekim tarihlerinde düzenlenen saldırılar, her iki altyapıyı da devre dışı bırakmıştı. Şam havaalanından yapılan uçuşlar Pazar günü yeniden başlamıştı.

Uçuşlar 22 Ekim'deki saldırıların ardından batı kıyısındaki Lazkiye havaalanına yönlendirilmişti.

İsrail Suriye'deki saldırıları hakkında nadiren yorum yapıyor, ancak ezeli düşmanı İran'ın kapısının eşiğinde bir yer edinmesini engellemek istediğini söylüyor.