İsrail ‘soykırım’ diyen Lula’yı istenmeyen kişi ilan etti

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Gazze’deki savaş için “soykırım” diyen ve Yahudi Soykırımı ile kıyaslayan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı “persona no grata” ilan etti.

Katz, Kudüs'teki Yad Vashem Holokost anıtını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Başkan Lula'ya özür dileyip sözlerini geri çekene kadar İsrail'de istenmeyen kişi olduğunu bildirdim" dedi. Bu açıklamaların ardından Brezilya'nın İsrail Büyükelçisi de bakanlığa çağrıldı.

Pazar günü Brezilya Devlet Başkanı, İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı "soykırım" yapmakla suçlamış ve İsrail'in saldırılarını Nazilerin Yahudileri yok etmesine benzetmişti.

Katz, "Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın, İsrail Devleti'nin Yahudileri öldüren ve katleden Hamas'a karşı yürüttüğü haklı savaşı Hitler ve Nazilerle kıyaslayarak yaptığı yorumlar, Yahudi halkına ve İsrail Devleti'ne yönelik ciddi bir anti-semitik saldırıdır ve utanç vericidir" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü sert tepki göstererek Lula’nın sözleri için "utanç verici ve ciddi" dedi.

Lula, Afrika Birliği zirvesine katılmak üzere bulunduğu Etiyopya'nın Addis Ababa kentinden basına yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi'nde yaşananlar savaş değil, soykırımdır" demişti.

Hamas ise Lula'nın sözlerini Gazze'de "halkın çektiği acıların doğru bir tarifi" olarak değerlendirdi ve İsrail tarafından işlenen "suçun büyüklüğünü" ortaya koyduğu için selamladı.

78 yaşındaki Brezilya Devlet Başkanı 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıyı "terörist" bir eylem olarak niteleyerek kınamıştı.

Ancak o zamandan bu yana İsrail'in misilleme olduğu iddiasıyla yürüttüğü askeri harekatı ağır sözlerle eleştiriyor.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze'ye düzenlediği bombardımanlar ve kara saldırıları çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 29 bin 92 kişinin ölümüne neden oldu.