İsrail yeni deniz ‘Demir Kubbesi’ni ilk kez konuşlandırıyor

İsrail ordusu salı günü erken saatlerde, hava sahasına giren "şüpheli" bir aygıta karşı ilk kez "Demir Kubbe" füzesavar kalkanının deniz versiyonu olan yeni "C-Dome" savunma sistemini konuşlandırdığını duyurdu.

İsrail ordusu pazartesi akşamı ülke topraklarının güney ucundaki bir şehir olan Eilat bölgesinde bir alarm verildiğini bildirdi. Bu bölgeye Şubat ayında Yemenli Husi isyancıları balistik füze saldırısında bulunmuş ancak engellenmişti. 

Ordu, Salı günü erken saatlerde yaptığı kısa bir açıklamada, "Eilat bölgesinde düşman bir aygıtın sızmasıyla ilgili sirenlerin çalmasının ardından, deniz kuvvetleri İsrail topraklarını geçen şüpheli bir hava hedefi tespit etti. Hedef, deniz savunma sistemi C-Dome tarafından başarıyla durduruldu" dedi. Açıklamada "herhangi bir yaralanma ve hasar yaşanmadığı" belirtildi.

İsrail ordusu, şüpheli aracın bir dron olup olmadığını belirtmedi ancak "C-Dome'un ilk operasyonel kullanımını" doğruladı.

Bu füze savunma sistemi, İsrail tarafından on yıldan fazla bir süredir özellikle Hamas'tan ve Gazze Şeridi'nden İslami Cihad'dan gelen roket ateşlerini engellemek için kullanılan "Demir Kubbe"nin denizdeki versiyonu olarak biliniyor.

C-Dome, daha önce test edilmiş olan Saar-6 korvetlerine monte edilmiş bir “Demir Kubbe” füze savunma kalkanı özelliğini taşıyor.