İsveç Hükümeti: Türkiye’nin operasyonları sivilleri etkiliyor

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırılarının sivillerin güvenliğini ve istikrarı etkilediğini belirterek, “yeniden inandırıcı ve kapsayıcı bir barış süreci” geliştirilmesini istedi.

Ann Linde, Sol Parti Dış İlişkiler Sözcüsü Hakan Svenneling’in Türk işgal saldırıları ve kimyasal silah kullanımına ilişkin bir sorusunu yanıtladı.

Ann Linde verdiği yanıtta, Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesini ve sivillerin korunmasını isterken, PKK ile Türk devleti arasında kapsayıcı ve inandırıcı bir barış sürecinin başlatılmasının önemine vurgu yaptı.

Linde’nin yanıtı şöyle:

“Irak bu son yıllarda çatışmadan ağır etkilendi ve bölgesel gerilimlerle istikrarı olumsuz etkilendi.

Hem Türk temsilcilerle hem de AB içindeki görüşmelerde, PKK ile Türk Hükümeti arasında yeniden inandırıcı ve kapsayıcı bir barış sürecinin sürdürülmesinin önemini sık sık vurguluyorum. Bu bağlamda, Türkiye'nin Irak da dahil olmak üzere kendi yakın bölgesindeki eylemleriyle ilgili endişelerimizi de dile getiriyorum. Tüm tarafların durumu yeniden tırmandırma riski taşıyan önlemlerden kaçınması ve Irak'ın egemenliğine tam saygı göstererek uluslararası hukuka uygun hareket etmesi önemlidir.

Tabii bu Türkiye için de geçerli. Türkiye'nin Irak’ın kuzeyindeki askeri operasyonları bölgedeki sivil güvenliği ve istikrarı etkiliyor. Uluslararası insancıl hukuk, sivillerin korunmasına ilişkin net taleplerde bulunur. Silahlı bir çatışmanın tarafları yalnızca askeri hedefleri hedef alabilir. Ayrım, orantılılık ve ihtiyat kurallarına uyulmalıdır. Kuzey Irak'taki kimyasal saldırılarla ilgili veriler doğrulanmadı. Her halükarda, kimyasal silahların kullanılması uluslararası hukuka göre yasaktır. İsveç için bu esastır ve AB ve BM de dahil olmak üzere uluslararası bağlamlarda sürekli olarak vurguladığımız bir şeydir.”