İsveç, yurt dışındaki DAİŞ'lilere karşı soruşturma başlattı

İsveç'te başsavcı, İsveç'ten Suriye ve Irak'a giderek DAİŞ saflarına katılanlar ve hala bölgede bulunanlar hakkında terörizm bağlantılı suç işledikleri şüphesiyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.

İsveç Devlet Radyosu'na açıklamalar yapan ulusal güvenlik birimi Başsavcısı Per Lindqvist, başlatılan soruşturmaların şu anda İsveç'te bulunmayan kişileri kapsadığını söylemekle birlikte suç tanımı için her hangi bir genelleme yapamayacağını belirtti.

Başlatılan soruşturmaların sayısı hakkında da açıklama yapmayan Lindqvist, soruşturmaların İsveç'ten Suriye ve Irak'a giderek şiddeti savunan örgütlerin saflarına katılan ve hala İsveç'e dönmeyen kişileri kapsadığını söylemekle yetindi.

Lindqvist, DAİŞ saflarına katılan kişilerin İsveç'e gelmeleri veya gönderilmeleri durumunda yargılanmaları için hazırlık yapıldığını ifade etti.

İsveç Hükümeti, başka ülkelerden Suriye ve Irak'a giderek DAİŞ saflarına katılanların Kuzeydoğu Suriye ve Rojava'da kurulacak uluslararası mahkemelerden yargılanmalarından yana. Ancak hükümetin Avrupa genelinde bu amaçla başlattığı girişim sonuçsuz kaldı.

Lindqvist, terör eylemlerine katıldıklarından şüphelenilenlerin İsveç'e gelmeleri durumunda savcılar ve İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) devreye gireceğini söyledi.

Başsavcı, Suriye ve Irak'ta bulunan İsveç vatandaşı DAİŞ'liler hakkında soruşturma yürütüldüğünü söylerken, geri dönüş yapanlar hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Irak ve Suriye'de DAİŞ saflarına katılan 300 “cihatçı”dan yarısının geri dönüş yaptığı ve İsveç'te yaşadığı biliniyor.

Bugüne kadar İsveç'e geri dönüş yapan DAİŞ'lilerden sadece ikisi yargı karşısına çıkarıldı ve cinayet işleme suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

SUÇ İŞLEYENLER KÜRT GÜÇLERİNE TESLİM EDİLECEK Mİ?

Milletvekili Ludvig Aspling, hafta başında yazılı bir soru önergesiyle DAİŞ'lilerin yargılanmalarını parlamentonun gündemine getirdi.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki özerk yönetimin DAİŞ'lileri yargı karşısına çıkarmaya hazırlandığına ve İsveç'in bu girişimi desteklendiğine dikkat çeken Aspling, DAİŞ saflarına katılanlardan bazılarının İsveç'e dönüş yaptığını hatırlattı.

Aspling, Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Kürt güçlerinin Suriye ve Irak'ta suç işlediğinden şüphelendiği DAİŞ'lileri yargılamak için istemesi durumunda bu kişilerin Kürt güçlerine teslim edilip edilmeyeceklerini sordu.

Svenska Dagbladet gazetesinin yaptığı araştırmalara göre 2012 ila 2016 yıllarında Irak ve Suriye'de DAİŞ saflarında yer aldıktan sonra geriye dönüş yapanlardan 10'u Örebro, 19'u Stockholm, 5'i Malmö ve 30'u Göteborg'de yaşıyor.

DAİŞ'LİLER İÇİN GÜVENLİK EŞGÜDÜM BİRİMLERİ OLUŞTURULDU

Geriye dönenlerin rehabilitesi ve yeniden topluma kazandırılması için DAİŞ'e yoğun katılımların olduğu kentlerde güvenlik eşgüdüm birimleri oluşturuldu. İsveç Devlet Radyosu'nun belirlemelerine göre geri dönüş yapan DAİŞ'lilerin 15'i yardım talebiyle Göteborg'de bulunan birime başvurdu. Polis, başvuruda bulunanlar hakkında soruşturma başlatıyor. Suriye ve Irak'ta suç işleyip işlemediklerini soruşturuyor.

Soruşturmayı yürüten polis Tomas Collin, geri dönüş yapanlardan 30'u hakkında soruşturma yaptıklarını, bunlardan çoğunun normal yaşamı olan bireyler olduğu ve bazılarının suç işlediğinden şüphe edilmesine rağmen toplum için bir tehdit oluşturmadıkları kanaatinde olduğunu söyledi.

Göteborg'deki Güvenlik Eşgüdüm Birimi Koordinatörü Andreas Wetterberg, toplumun geri dönüş yapanları kazanmak için yatırım yapması gerektiğini belirttikten sonra “Bunun alternatifi çok kötü. Eğer bu gruptakilere yardım etmezsek toplumu etkileyecek başka şeyler olabilir” dedi. Diğer ülkelerde geri dönüş yapan DAİŞ'lılar tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarını örnek gösterdi.

DÖNÜŞ YAPANLAR, DAİŞ İÇİN BAĞIŞ KAMPANYALARI DÜZENLİYOR

Polis ve İsveç kurumları geri dönüş yapanları yeniden topluma kazandırmak için çalışmalarını sürdürürken geri dönüş yapanlardan bazıları, DAİŞ'a maddi destek sağlamak için bağış kampanyaları örgütlüyor.

Aftonbladet gazetesi, 7 Şubat günü Suriye'de DAİŞ saflarına katıldıktan sonra İsveç'e dönüş yapanlardan bazılarının örgüte destek amacıyla kapsamlı bağış kampanyaları yürüttüklerini yazdı. Gazete, “Terör örgütünün yıkımından sonra bu tür bağışlar İslam Devleti için merkezi oldu ve radikal bir şekilde arttı. Ama bağış toplayanları yargı karşısına çıkarmak güç” yorumunda bulundu.

Expressen gazatesi de, DAİŞ saflarında yer aldıktan sonra dönüş yapan bir kadının sosyal medyada El Hol Kampı'nda kalanlar için bağış kampanyası başlattığını ve Örebro iline giderek DAİŞ taraftarlarından 12 bin 700 kron bağış aldığını açıkladı.

Malmö Üniversitesi'nde Güvenlik Uzmanı olarak görev yapan ve DAİŞ'in çalışmalarını izleyen Michael Krona, son 2 yıl içinde DAİŞ'lilerin para toplamalarının radikal bir şekilde arttığını gözlemlediğini belirtti.

Krona, DAİŞ'in kontrol ettiği bölgeleri kaybetmesinden sonra bağış kampanyalarının arttığına işaret ederken, “Kürtlerin kamplarda İslam Devleti savaşçıları, kadın ve çocukların olduğunu açıklamalarıyla birlikte bu türden kampanyalar hız kazandı” ifadelerini kullandı.

Krona, bağış kampanyalarının genellikle kampta bulunan kadın ve çocukları kurtarmak bahanesiyle sürdürüldüğünü ancak toplanan paraların nereye ve kimlere gönderildiğini belirlemenin güç olduğunu belirtti.

Bağış kampanyalarının DAİŞ'a yeni bir güç vereceğini söyleyen Krona, paraların Avrupa'da yeni terör hücrelerinin oluşturulması için kullanılabileceği uyarısında bulundu.