İsviçre, İran'a 'insani yardım' kanalı açtı

ABD’nin Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesiyle yaptırımların yeniden devreye konduğu İran’a insani yardımların yapılabilmesi için İsviçre aracılığıyla yeni bir ödeme sistemi geliştirildiği duyuruldu.

İsviçre Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Amerikan ve İranlı otoritelerle yapılan görüşmeler sonucunda gıda, eczacılık ve medikal alanlarındaki yardımlar için yeni bir sistem geliştirildiği bilgisi verildi. Buna göre, İran’a yapılacak insani yardımlar öncesinde Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından ön şart olarak gerekli izinlerin verilmesi şart olacak.

İZİNLER KARŞILIĞINDA GEREKLİ BİLGİLER VERİLECEK

Hazine Bakanlığı’nın mali yardımlar için izin vermesi ardından İsviçreli şirket veya bankalar, İran’la ticari bağlarına dair tüm bilgileri Washington’a iletmek zorunda kalacaklar. Bu sayede İran’a yapılacak mali yardımların gerçekten de insani amaçlarla kullanılıp kullanılmadığı anlaşılacak.

İsviçre Ekonomi Bakanlığı’na göre, varılan uzlaşma kapsamında ilk yardımlar 27 Ocak’ta İran’a aktarıldı. İsviçreli bir eczacılık şirketince yapılan ödeme ile İran’a kanser tedavisi ile organ naklinde kullanılan ilaçların gönderildiği ve bunun ‘deneme’ amaçlı yapılan ilk ödeme olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Donlad Trump, 2015 yılında selefi Barack Obama’nın da imzaladığı Nükleer Anlaşması’ndan çekilme kararı almıştı. Bu kararla geçtiğimiz yıldan itibaren İran’la ticaret yapan şirketlere yaptırım getirileceği duyurulmuştu. Trump’ın baskıları nedeniyle İran’la iş yapan şirketlerin çoğu yaptırım korkusuyla ülkeden geri çekilme kararı almıştı.