İsviçre’de David De Pury’nin heykeline karşı kampanya

İsviçre’nin Neuchatel kentinde köleci David De Pury’nin heykelinin kaldırılması için bir imza kampanyası başlatıldı.

Hafıza Kolektifi, köleci olarak değerlendirilen David de Pury’nin heykelinin kaldırılması talebiyle Change.org üzerinde bir imza kampanyası başlattı.

Federal makamlara, kanton yönetimi ve Neuchatel belediyesine yönelik imza kampanyasında şu ifadeler dikkat çekti:

“1786 yılında David de Pury’den miras kalan para Neuchatel kentinde çok sayıda çalışma için kullanıldı ama bu para 18’inci yüzyılda zorla köleleştirilen Afrika siyahlarının kanıyla kazanıldı. Bu mirasa tepki göstermek ve 55 bini aşkın kölenin acısına katkıda bulunan bir kişinin hayırsever olarak görülmesini reddetmek bizim sorumluluğumuzdadır.”

İmzacılar, Neuchatel kent merkezinde aynı adı taşıyan meydandaki bronz heykelin yerine ırkçılık ve beyaz ırkın üstünlüğü anlayışına maruz kalan ve kalmaya devam eden tüm kişileri anmak için bir tabela konulmasını istedi.

Neuchatel kenti yıllardan beridir kölecilik ve ırkçılıkla ilgili geçmişine ilişkin sorgulanıyor. Son yıllarda köleci geçmişi temsil eden bazı semboller kaldırıldı.

Birleşik Krallık’ın Bristol kentinde de Pazar günü eylemciler 18’inci yüzyılda köle tüccarlığı yapan Edward Colston heykelini düşürmüş ve ayaklar altına almıştı. Bristol Belediyesi, heykeli müzeye koymak istiyor.