İsviçre’de gizli hesabı olanları ifşa olma telaşı sardı

Avrupa’nın önde gelen kara para cenneti olan İsviçre’de yeni çıkacak bir bilgi paylaşım yasasının getireceği cezalardan korkan hesap sahiplerinin milyarlarca franklık kaçak para beyan ettikleri duyuruldu.

İsviçre ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan bir anlaşma gereği bu ülkede bulunan AB vatandaşlarına ait banka hesaplarına ait bilgiler gerektiği halde paylaşılabilecek. Bu ise, İsviçre’de veya AB ülkelerinde beyan etmedikleri meblağları bulunan hesap sahiplerine karşı vergi kaçırma davalarının açılabilmesinin önünü açacak.

AB ile İsviçre arasında varılan anlaşmanın 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe girecek olması nedeniyle telaşa kapılan 10 bini aşkın hesap sahibinin vergiden kaçırdıkları varlıklarını beyan ettikleri öğrenildi. Blick gazetesinin haberine göre, 26 kantonu bulunan ülkede sadece 5 kantonda 1,7 milyar frank (1,5 milyar euro) kadar kara para yetkililere beyan edildi.

Vergi kaçırdığını itiraf eden hesap sahiplerinin bu yolla olası para veya hapis cezalarından kurtulmak istediği biliniyor.

İsviçre onlarca yıl dünyanın önde gelen kara para aklama ve gizleme amaçlı seçilen ülkelerin başında geliyordu. Ancak 2000’li yıllardan itibaren AB üyeleri başta olmak üzere birçok dünya ülkesinden İsviçre’nin banka hesap bilgilerini paylaşmasına yönelik baskılar gelmeye başlamıştı.

Çoğunluğu gelişmiş ülkelerde olmak üzere vergiden kaçırılan miktarların trilyonlarca doları bulduğu tahmin ediliyor.