İsviçre seçimlerde dümeni aşırı sağa kırdı

İsviçre’de yapılan genel seçimlerin büyük galibi aşırı sağcı popülist parti oldu. Ekolojistler ise beklendiği gibi geriledi.

İsviçre Halk Partisi (SVP) 22 Ekim Pazar günü yapılan seçimleri önde bitirdi.

SVP, Avrupa'nın sıkı bir şekilde savunulması ve göçle mücadeleyi kampanyasının merkezinde koymuştu. Bu parti, göçü suçun kaynağı olarak görüyor.

Federal seçimler İsviçre parlamentosundaki tüm milletvekili ve senatörlerin yenilenmesi için yapıldı.

Göçmen krizi ve uluslararası gerginliklerin yaşandığı bir ortamda SVP oyların yüzde 29’unu alarak seçimlerin esas galibi olurken, sosyalistler yüzde 17’de kaldı.

İki ekolojist parti bu seçimlerde geriledi.  Her biri yüzde 10'un altında oy aldı. 13 Aralık'ta tüm İsviçreli parlamenterler hükümet üyelerini seçecek. Aşırı sağ, temel bakanlıkları elde etmek için tüm şanslara sahip.

Popülist sağın yükselişi oluşturulan “korku” iklimi ile ifade ediliyor. Göç sorunu, Avrupa'da ‘terör’ saldırıları riski ve Ortadoğu'daki gerilimler gibi konuların yeniden canlandığı bir ortamda sağcı parti seçimleri kazandı.

200 kişilik Ulusal Meclisin yanısıra 46 kişilik Kantonlar Meclisi üyeleri de seçildi. Çoğu kantonda Kanton Meclis üyeleri ikinci tura kaldı.

Çok sayıda Kürt ve Türkiyeli adaydan sadece Sibel Arslan ve Hasan Candan federal meclise girmeyi başardı. Sibel Arslan, Yeşiller/Basta’dan seçildi.

Kürtler açısında İsviçre seçimlerinin bir başka önemli yanı ise Kürt dostlarının seçilmesi oldu. Sosyalist Parti’den  Laurence Fehlmann Rielle, Franziska Roth, Claudia Friedl, Yeşiller’den Nicolas Walder tekrar seçildi.