İsviçre: Türkiye’deki durum silah ihracatına elverişli değil!

İsviçre, hem Türkiye sınırları içerisindeki çatışmalı ortamı hem de bölgenin içinde bulunduğu durum nedeniyle Türkiye’ye yaptığı savaş malzemesi satışının bir kısmını durdurdu.

İsviçre Federal Konseyi, geçtiğimiz Eylül ayı başında Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle’in Türkiye’ye silah ihracatına yönelik sunduğu soru önergesini yazılı olarak yanıtladı.

HÜKÜM SÜREN ÇATIŞMALI ORTAM SİLAH SATIŞINI DURDURDU

Milletvekili Rielle’e verilen cevapta, Türkiye’ye mevcut durumda sadece hava savunma sistemleri için yedek parça ve Türk diplomatların kendi güvenliği sağlamak amacıyla kullandığı tabancaların satışını yapıldığı belirtildi. Federal Konsey, Türkiye’den gelen talebe rağmen diğer savaş malzemelerinin satışının durdurulduğunu açıkladı.

Federal Konsey, Türkiye’de hüküm süren çatışmalı ortam ve bölgenin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak, hava savunma sistemleri için yedek parça ve diplomatlara yönelik satışı yapılan tabancalar dışında diğer savaş malzemelerinin Türkiye’ye ihracatına ilişkin başvuruların reddedildiğine dikkat çekti.

‘SİVİL NÜFUSA KARŞI KULLANILMA TEHLİKESİ VAR’

Cevapta ayrıca, “Türkiye’deki yaşanan iç çatışma, ihraç edilecek olan savaş malzemelerinin sivil nüfusa karşı kullanılması riski ve bu malzemelerin istenmeyen bir alıcıya nakil riski, Türkiye’ye bazı savaş malzemelerinin satışının durdurulmasında önemli başka etkenlerdir” denildi.

Geçtiğimiz günlerde Federal Konsey’in çatışmalı bölgelere savaş malzemesinin satışı yasağının esnetilmesine yönelik kararın, Türkiye’yi kapsamadığına da dikkat çekilen cevapta, “Bölgesel istikrarsızlık ve ülkedeki durum, Türkiye’ye savaş malzemesi satışını reddetmemizde bizi yetkilendiriyor” denildi.

SAVAŞ MALZEMESİ SATIŞININ TAMAMEN DURDULMASI İSTENİYOR

İsviçre, Türkiye’ye bir kısım savaş malzemesi satışını durdurmuş olsa da, Türkiye hala savaş malzemesi satışının yasaklandığı ülkeler listesinde değil. Uzun dönemden beridir Türk devletinin hem ülke içerisinde hem de sınırlar ötesinde Kürt halkına karşı yürüttüğü savaşa dikkat çeken çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu, İsviçre’nin Türk devletine karşı savaş malzemesi satışını tamamen durmasını istiyor.

İsviçre, daha öncede tepkiler üzerine Türkiye’ye bazı savaş malzemelerinin satışının yasakladığını duyurmuştu ancak 2017 yılı içerisinde 640 bin frank gibi diğer yıllara oranla yüksek değerde savaş malzemesi satışı gerçekleştirmişti. Bu duruma büyük tepki gösteren demokratik cevreler, İsviçre’nin bu şekilde Türk devletinin işlediği suçlara ortak olduğuna vurgu yapmıştı.

İsviçre yasaları çatışmalı bölgeler ve satışı yapılan silahların sivil halka karşı kullanılma tehlikesinin olduğu durumların yaşandığı ülkelere silah ihracatı yapılmasını yasaklıyor.