İtalya’da aşırı sağcı ve euro karşıtı hükümet

İtalya’da seçimlerden yaklaşık üç ay sonra hükümet üzerine uzlaşma sağlandı. Aşırı sağcı ve euro karşıtı bu yeni hükümet, sadece 5’i kadın 18 bakandan oluşuyor.

Kuzey Ligi ve Beş Yıldız Hareketi’nin sunduğu yeni hükümet listesi Cumhurbaşkanı tarafından Perşembe günü kabul edildi.

Yaklaşık 90 gün süren çıkmazın ardından, 53 yaşındaki hukukçu Giuseppe Conte yeni hükümetin başında yer alacak.

Yeni hükümet, anti-sistem parti olarak değerlendirilen Beş Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Kuzey Ligi arasındaki siyasi anlaşmanın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Bu Cuma günü Cumhurbaşkanı’nın huzurunda yemin etmesi beklenen hükümet, gelecek hafta başında Parlamento’dan güvenoyu isteyecek.

Son kriz, Maliye Bakanlığı görevi üzerine yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, euro karşıtı Paolo Savona’nın bu göreve getirilmesini reddetmişti. Eurodan çıkışın pratik klavuzunun yazarı olan 82 yaşındaki profesör Savona’nın Ekonomi Bakanı olmasının, İtalya’nın mali pazarlardaki güvenirliğini sabote etmesinden endişe ediliyordu. Yeni uzlaşıda Kuzey Ligi’ne yakın akademisyen Giovanni Tria’nın bu göreve getirilmesine onay verildi. Tria, tek para birimi Euro’dan çıkmaya karşı çıkıyor ancak vergi indirimini savunuyor. Savona ise Avrupa İşleri Bakanlığı’na verildi. Avrupa yanlısı Enzo Moavero Milanesi Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak.

Giuseppe Conte, iki parti arasındaki dengeyi yansıtıyor. Geçen hafta sonuna kadar kamuoyunun tanımadığı Conte, seçimlerde yüzde 32 oranında oy alan Beş Yıldız Hareketi’nin talebi ile öne çıktı.

Seçimlerde yüzde 17 oranında oy alan Kuzey Ligi, yedi bakanlık elde etti.

Merkez sol gazetesi La Repubblica, “popülistler hükümette” başlığını kullanarak yeni dönemi özetledi. Kemer sıkma politikalarına karşı çıkan, euro karşıtı, güvenlik ve göçmenlik konusunda aşırı sağcı olan yeni hükümet, Avrupa’da endişeyle karşılanırken, İtalya ve Avrupa siyasi yaşamından bir kopuşu ifade ediyor.