İtalya’da yeni hükümetin programı AB’yi endişelendiriyor

İtalya’da yeni kurulan M5 ve Kuzey Ligi koalisyonunun öngördüğü bütçe harcamaları nedeniyle kısa sürede AB ile karşı karşıya gelmesinden endişe ediliyor.

Mart ayındaki seçimlerden sonra Avrupa Birliği’nin (AB) işsizlik oranı en yüksek üçüncü ülkesi olan İtalya’da aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) ile AB karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5) arasında koalisyon kurulmuştu.

Koalisyonun sunduğu başbakan adayının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması beklenirken, iki partinin birçok alanda öngördüğü bütçe harcamaları nedeniyle AB ile kısa sürede kriz yaşamaları bekleniyor.

M5 ile Kuzey Ligi tarafından kabul edilen koalisyon protokolünde birçok vergi indiriminin yanı sıra sosyal yardımların yükseltilmesi, erken emeklilik ve devlet destekli aylık 780 euroluk temel gelirin sağlanması gibi maddeler bulunuyor. Koalisyon sözleşmesinde ayrıca ekonominin büyüyeceği ve devlet bürokrasisinin küçülteleceği gibi hedefler yer alıyor.

VAATLERİN MALİYETİNİN YÜZ MİLYARLARCA EURO OLACAĞI SAVUNULUYOR

AB içerisinde son yıllarda adı ekonomik kriz veya durgunlukla anılan ülkelerden olan İtalya’da yeni hükümet programında yer alacak vaatler, birliği şimdiden rahatsız ediyor. Bunun nedeni ise, sadece vergi indirimlerinin devlete yıllık 50 milyar euroya mal olacağının tahmin edilmesi.

Emeklilikte yapılacak reformun maliyeti yıllık 26 milyar euro olacağı belirtilirken, herkese verilecek temel yurttaşlık gelirinin ise 17 milyar euro maliyeti olacak. Bu ise, halen milli gelire oranı yüzde 2,5 olan yeni borçlanmaların üç katına çıkabileceği anlamına geliyor.

Ancak hükümet, tüm bu giderleri karşılamak için kemer sıkma politikalarını dayatmasıyla bilinen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kredi vermesini de istiyor.

EURO BÖLGESİ ENDİŞELİ

İtalya’da bugüne kadarki kemer sıkma politikalarının tersini vaat eden hükümetin planlarını gerçekleştirmesi halinde bunun Euro Bölgesi’ne maliyetinin olacağı savunuluyor.

Euro Bölgesi’nin ekonomisinin sadece yüzde 2’lik bir kısmına sahip olan Yunanistan’ın 2010 yılından bu yana yarattığı kriz ortada iken, 8 kat büyük bir ekonomiye sahip İtalya’ya yönelik ‘endişeler’ artıyor.

Zira 2 trilyon 280 milyar euro olan kamu borcuyla İtalya, yüzde 135’le milli gelire oranı en yüksek borca sahip ülkelerden. Ancak Euro Bölgesi, bu oranın yüzde 60’ı geçmemesini dayatırken, sadece Yunanistan’ın dış borç oranı İtalya’dan fazla.