İtalya denizde kurtarılan göçmenleri Arnavutluk'a ‘sınırdışı’ edecek

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı ve sağcı koalisyon hükümeti, denizde kurtarılan göçmenleri Arnavutluk’a sınırdışı etmek için bir anlaşma yaptı.

Başbakan Giorgia Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edil Rama tarafından imzalanan bir anlaşma uyarınca, denizde kurtarılan göçmenleri kabul etmek üzere AB üyesi olmayan Arnavutluk'ta İtalya tarafından iki merkez açılacak.

Hükümet tarafından yayınlanan bir belgeye göre, İtalya tarafından yönetilecek ve 2024 baharında faaliyete geçecek olan iki merkez, 3 bin kapasiteli olacak. Bu da yılda yaklaşık 39 bin dolayında göçmenin bu merkezlere gönderilebileceği anlamına geliyor.

Anlaşmaya göre "denizde kurtarılan göçmenlerin girişi ve geçici kabulü için iki yapı sığınma başvurularının ve geri dönüşlerin hızlı bir şekilde işlenmesini" sağlayacak.

Merkezlere küçükler, hamile kadınlar ya da savunmasız kişiler alınmayacak.

İtalyan yetkisi altındaki her iki merkez de güvenlik ve gözetim faaliyetleri için Arnavutluk polis güçlerinin işbirliğinden yararlanacak.

Yılın başından bu yana 143 binden fazla göçmen ve mülteci İtalya’ya ayak basarken, bu sayı 2022'nin aynı döneminde 88 bin olarak kayıtlara geçmişti. Roma, dayanışma için Avrupalı ortaklarına defalarca çağrıda bulundu ama şimdiye kadar pek bir sonuç alamadı.

İtalya Arnavutluk'un en büyük ticaret ortağı ve iki ülke arasındaki ticaret Arnavutluk'un GSYİH'sinin yüzde 20'sini oluşturuyor.