İtalya: Libya’nın ‘istikrarı’ için konferans düzenlenecek

Son yıllarda Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilerin yaşadığı dramlarla gündemde olan Libya’nın ‘istikrarı’ için bir konferans düzenleneceği duyuruldu.

İtalya’nın yeni aşırı sağ-popülist hükümetinin başbakanı Giuseppe Conte, 7 yıl önce iç savaşın başladığı Libya’da istikrarın sağlanması için konferans düzenleyeceğini ilan etti.

Conte’nin açıklaması, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’daki görüşmesi ardından geldi.

Konferans kararının ‘ABD Başkanı’yla mutabakat halinde’ alındığını belirten İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, tüm kesimlerin katılımını hedeflediklerini söyledi.

Libya halkının ‘tüm sorunlarını tartışmayı’ hedeflediklerini savunan Conte, Akdeniz’deki tüm alakalı ülkelerin katılımından yana olunduğunu dile getirdi.

İtalya’nın Libya’ya olan ilgisinin altında bu ülkenin Afrika’dan gelen mültecilerin önemli bir kısmının geçiş noktası olması yatıyor. Son yıllarda Avrupa Birliği (AB) tarafından Libya ile yapılan anlaşmalarla bu ülkeden gelen mülteci sayısında azalma yaşanırken, Akdeniz’deki ölümlerde artış dikkat çekmişti.

Mayıs ayında kurulan İtalyan koalisyon  hükümeti ise, göçmenleri engellemeye yönelik önlemleri arttırmıştı. Bundan dolayı bu yıl İspanya’ya gelen mülteci sayısı ilk kez İtalya’yı geride bıraktı.