İtalya'nın 'Kürt Mimmo'su Lucano'ya ev hapsi

İtalya’da Kürt mültecilere desteğinden dolayı “Kürt Mimmo” (Mimmo il Curdo) lakabını alan Riace Belediye Başkanı Domenico Lucano tutuklandı. Kürt Mimmo’ya ev hapsi verildi.

Calabria bölgesindeki Riace komünü belediye başkanı Domenico Lucano, 2 Ekim günü Locri savcılığının talimatı ile tutuklandı. Eşinin ise Riace komününde ikamet etmesi yasaklandı.

Lucano, kaçak göçe yardım etmekle suçlanıyor. Soruşturma bir buçuk yıldır yürütülüyordu. Başlangıçta yolsuzlukla da suçlandı ancak bundan bir sonuç çıkmadı ve yolsuzluk suçlamasından vazgeçildi. Telefonları da dinlenen Lucano’nun Nijeryalı bir göçmen kadına, sınırdışı edilmekten kurtulmak için evlenmesini önerdiği belirtiliyor.

ATİPİK BİR BELEDİYE BAŞKANI

2004 yılında belediye başkanı seçilen Lucano’nun komünü, iki yıldır yabancı düşmanlarının hedefinde bulunuyordu. Komünün belediye başkanı ve sakinleri, ırkçı korku ve yalanlara geçit vermiyordu.

Riace, son bir yıldır çok sayıda uluslararası medyanın da dikkatlerini üzerine çekti. Hatta Amerikan Fortune dergisi, Domenico Lucano’yu gezegenin en etkili 100 kişisi arasına koydu. Kürt Mimmo, atipik bir kişi olarak değerlendiriliyor.

Riace komününde 1.500 kişi yaşıyor. Bunların 400’ü son yıllarda gelen göçmen kökenlilerden oluşuyor. Göçmenler gelmeden önce bu komün, İtalya’nın güneyini vuran kurak kırsal alanlardan biri olarak öne çıkıyordu. İlkokul kapalıydı, genç kuşaklar kuzeye ve Avrupa’nın diğer ülkelerine göç ediyordu. Kısaca, terk edilmiş bir köydü.

Riace Belediyesi, tarihi kent merkezindeki boş evleri, göçmenleri yerleştirmek ve büyük barınma merkezleri kurmak için kullandı. Ev sahiplerini ise, yerelin eski komünistleri yoluyla ikna etti. Göçmenler, kırsal alandan kaçanlarla oluşan boşlukları doldurdu, geleneksel zanaatı yeniden canlandırdı. Lucano’nun mücadelesi komünün kaderini değiştirdi, okullar ve barlar yeniden açıldı.

GÖÇMENLER İÇİN KOMÜNİST PARALAR BASTIRDI

Üç kez üst üste seçilen Lucano, provokasyonlar karşısında geri adım atmazken, geçmişte göçmenlerin yardımlar ulaşana kadar alışverişlerini yapabilmeleri için üzerinde Che Guevara veya komünist teorisyen Antonio Gramsci’nin fotoğraflarının bulunduğu paralar bastırmıştı. Lucano’nun

KÜRT MİMMO ADINI PKK’DEN ALIYOR

Lucano, Kürt Mimmo adını PKK’den alıyor. 1998 yılında Türkiye’den yola çıkan ve içerisinde Kürtlerin bulunduğu bir gemi Ricano’ya ulaştı. Geminin sakinleri 66 erkek, 46 kadın ve 72 çocuktan oluşuyordu. Medya bu Kürtlerin çoğunu PKK üyeleri olarak tanıtıyordu. Türkiye’deki baskılardan dolayı İtalya’ya sığınmışlardı. Lucano, komünde belediye başkanı olmadan önce çok sayıda siyasi ve kültürel çalışmaya öncülük etti. Kürtlerle olan tecrübesinden de derinden etkilendiği belirtilen Lucano’nun sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sözlerini kullandığı ifade ediliyor.