İzlanda'da üç yılda dördüncü volkan patlaması

İzlanda Meteoroloji Enstitüsü (IMO) tarafından yapılan açıklamaya göre, üç yıl içinde gerçekleşen dördüncü volkan patlaması pazartesi akşamı başladı.

Patlama, başkent Reykjavik'in güneyinde, Grindavík'ın birkaç kilometre kuzeydoğusunda meydana geldi. Kasım ayında bölgede yoğun sismik aktivite yaşanmıştı.

IMO tarafından yapılan açıklamada, havacılık için renk kodunun kırmızıya dönmesiyle birlikte hızla portakal rengine döndüğü belirtildi.

"Patlama, 21:00 civarında meydana gelen bir depremin ardından 22:17'de başladı” diyen IMO, bu patlamanın geçen yaz meydana gelen patlamadan üç kat daha büyük olduğunu kaydetti.  Patlamanın şu anda stabilize olduğu belirtildi.

Yerel polis, şu anda patlamanın halk için bir tehlike oluşturmadığını belirtti. Ekim ayından bu yana toprakta birikmiş magmanın neden olduğu şişme belirtileri zaten büyük ölçüde izlenmekteydi.

Başkent Reykjavik'in güneyindeki Reykjanes Yarımadası’nda 8 yüzyıl boyunca patlama yaşanmamıştı. Ancak, Ağustos 2022 ve Temmuz 2023’te iki patlama yaşandı.