Şi Cinping’e göre, Pekin ve Moskova arasındaki bağlar 2023'te güçlendi

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, pazar günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Pekin ve Moskova arasındaki ilişkilerin 2023 yılında daha da güçlendiğini söyledi.

Devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre Çin Cumhurbaşkanı, Putin ile geçen yılı değerlendirirken "ilişkilerimizin maddi ve kamusal temelleri daha da güçlendi" dedi.  

Şi Cinping, "Yüzyılda eşi benzeri görülmemiş değişimler ve çalkantılı bölgesel ve uluslararası durum karşısında Çin-Rusya ilişkileri sağlıklı ve istikrarlı gelişimini sürdürmüş ve doğru yönde istikrarlı bir ilerleme kaydetmiştir" dedi. 

Çin Cumhurbaşkanı, "Ortak liderliğimiz altında, iki taraf arasındaki karşılıklı siyasi güven derinleşti, stratejik koordinasyonumuz sıkılaştı ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği yeni sonuçlar üretmeye devam etti" diye ekledi. 

İkili ticaret hacminin planlanandan önce 200 milyar doları (180 milyar euro) aştığını da belirten Cinping, Çin'in 2024 yılında ikili ilişkilerin kurulmasının 75. yıl dönümünü kutlamayı dört gözle beklediğini söyledi. 

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin'in Aralık ayı başlarında Pekin'e yaptığı ziyaret sırasında Şi Cinping, Moskova ile yakın ilişkileri sürdürmenin "stratejik bir seçim" olduğunu ifade etti. 

İki müttefik, Ukrayna'nın işgalinden sonra Batılı ülkelerin Moskova'ya sırt çevirmesiyle bağlarını güçlendirdi. Her iki rejim de iki lider arasındaki kişisel ilişkinin önemini vurguluyor.

Çin Cumhurbaşkanı, Putin'i "iyi bir dost" olarak tanımladı.