Şili’de halk yeni anayasa için sandık başındaydı

Geçtiğimiz yıl sisteme karşı büyük protestoların yaşandığı Şili’de sandık başına giden halk, daha fazla sosyal adalet için yeni anayasa yazılmasını oyladı.

Ekim 2019’da metro biletlerine yapılan zamlarla başlayan gösteriler, 18 milyon nüfuslu Şili’de son yıllarda giderek artan sosyal adaletsizliklere karşı isyana dönüşmüştü.

Bir ay süren ve en az 30 kişinin yaşamını yitirdiği gösteriler sonrasında muhalefet ve iktidar partileri yeni bir anayasa referandumu üzerinde anlaşmıştı.

Oylama işleminin sona erdiği ülkede seçmenlere iki soru soruldu. Bunlardan biri mevcut anayasanın değiştirilip değiştirilmemesi üzerine iken, ikinci soruda ise yeni anayasanın kim tarafından yazılacağı soruldu.

İkinci soruda anayasanın mevcut Ulusal Asamble ile halktan temsilcilerin oluşturacağı karma kurucu asamble ile tümüyle halk temsilcilerinin oluşturacağı kurucu asamble arasında tercih yapmaları istendi.

Anketler, anayasa değişikliğine onayın yüzde 70 civarında olacağını öngörüyor. Ayrıca yeni anayasanın tümüyle halk temsilcilerinden oluşan bir kurucu asamble tarafından yapılması yönündeki soruya ise yüzde 60 civarında destek çıkacağı tahmin ediliyor.