Ürdün: İlhak olursa ‘ilişkiler yeniden gözden geçirilecek‘

Ürdün, Batı Şeria’daki yerleşim işgallerinin ilhaka dönüşmesi durumunda ‘İsrail’le ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği’ tehdidinde bulundu.

İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimleri ilhak etme planlarına yönelik konuşan Ürdün Başbakanı Omar Razzaz, bu planları kabul etmeyeceklerini yineledi.

Petra haber ajansına konuşan Razzaz, “İsrail’in tek yanlı olarak Filistin topraklarını ilhak etme önlemlerini kabul etmiyoruz ve İsrail ile ilişkilerimizi tüm yönleriyle yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağız” diye uyardı.

İsrail ile ilişkilerin ‘hemen gerilmeyeceğini’ de söyleyen Razzaz, İsrail planları karşısında Arap ülkelerinin bir ortak pozisyon belirlemeleri ve uluslararası toplumun ilhaka karşı durmasını umduklarını vurguladı. Razzaz, bunun sadece bölge için değil tüm dünyadaki barışın korunması için önemli olduğunun altını çizdi.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da inşa edilen 130’u aşkın Yahudi yerleşimi ile Ürdün Vadisi’nde Taberiye Gölü ile Ölüdeniz arasındaki bölgeyi ilhak ederek, resmen topraklarına katmak istiyor. Batı Şeria’da uluslararası toplumun da ‘illegal’ olarak kabul ettiği yerleşimlerde 600 bini aşkın Yahudi yaşıyor.

Ürdün, Mısır’la birlikte İsrail ile barış anlaşması yapan nadir Arap ülkelerinden. İsrail’in ilhak planlarına karşı Kral II. Abdullah tarafından yapılan bir önceki açıklamada ise, ilhakın ‘büyük bir çatışmaya’ yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

İsrail’in ilhak planları aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump tarafından sunulan ‘Ortadoğu Barış Planı’nda yer alıyor.