Ürdün Kralı: Suriye’den binlerce savaşçı Libya’ya ulaştı

Ürdün Kralı II. Abdullah, binlerce çete mensubunun İdlib’den Libya’ya taşındığına dikkat çekti. Kral, Suriye ve Irak’ta DAİŞ’in yeniden ortaya çıkmasından endişe ettiğini de belirtti.

Ürdün Kralı II. Abdullah bu günlerde Brüksel, Strasbourg ve Paris’i ziyaret ederek bir dizi temasta bulunması bekleniyor. Ürdün Kralı’nın gündeminde bir çok konu var. Bunlar arasında DAİŞ ile mücadele, İran-ABD gerilimi ve Libya krizi yer alıyor.

France 24 haber kanalına mülakat veren Ürdün Kralı, “Beni en çok endişelendiren, İslam Devleti’nin (DAİŞ) yıl içerisinde sadece güney-doğu Suriye’de değil Irak’ın batısında da yeniden ortaya çıkması ve gelişmesidir” dedi.

Kral II. Abdullah, “Bu Bağdat için bir sorun haline gelecektir. Hepimize, sadece bölgeye karşı değil aynı zamanda Avrupa ve tüm dünyaya yönelik olan bu tehdidi yönetmek amacıyla Iraklılara yardım etmek için orada olmalıyız” diye ekledi. ,

Avrupalılarla görüşmesinde Tahran ile Washington arasındaki gerilimin de olacağına dikkat çeken Ürdün Kralı, “Şimdiye kadar, gerilimin düşürülmesi ile karşı karşıyayız. Bu eğilimin süreceğini umut ediyorum (...) Tahran’da yaşanacakların Bağdat, Amman, Beyrut ve Filistin-İsrail barış süreci üzerinde de sonuçları olacak” şeklinde konuştu.

Ürdün Kralı, Libya krizi konusunda, “Suriye’den yabancı savaşçılarla yapılan takviyeye” tepki göstererek, “Binlerce yabancı savaşçı İdlib’i kuzey sınırından terk etti ve Libya’ya ulaştı” dedi.

Kral II. Abdullah, bu konunun gelecek günlerde Avrupalılarla “önemli bir tartışma maddesi” olacağını sözlerine ekledi.

Türk devleti Libya krizine açık bir şekilde BM silah ambargosunu ihlal ederek, Trablus merkezli Müslüman Kardeşlere silah, zırhlı araç, dron, DAİŞ-El Nusra karışımı çete grupları ve kendi askerlerini gönderiyor. BM, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter güçlerine silah vererek ambargoyu delmekle suçluyor.