AİHM Yaser Arafat’ın ölümüne ilişkin başvuruyu reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Filistin lideri Yasar Arafat’ın ölümüne ilişkin eşi ve kızı tarafından yapılan başvuruyu “kabul edilemez” buldu.

Fransız mahkemesinin “cinayet” suçlamasıyla yapılan başvuruya yetkisizlik kararı vermesinden sonra, Yaser Arafat’ın eşi ve kızı AİHM’e başvuruda bulunmuştu. 

11 Kasım 2004 tarihinde Paris yakınındaki Percy de Clamart askeri hastanesinde Arafat’ın ölümü ardından cinayet suçlamasıyla her iki kadın suç duyurusu yapmıştı.

AİHM kararında “Ulusal ve uluslararası düzeyde durmaksızın sayısız eylem gerçekleştirilmiştir” tespitinde bulunuldu.

AİHM’e göre başvurucular hukuki sürecin tüm aşamalarında kendi haklarını etkili bir şekilde kullanabildiler.

Mahkeme, Arafat’ın eşi Suha El Kodwa Arafat ile kızı Zahwa El Kodwa Arafat’ın başvurusunun “açıkça temelsiz” olduğu sonucuna vardı.

Arafat’ın ölümü ardından zehirlenme şüphesi ortaya atılmıştı. İsviçreli uzmanlar da bu iddiayı savunmuştu. Filistinli liderin ölüm nedeni hiçbir zaman açıklığa kavuşturulmadı ancak daha sonra kişisel eşyalarında yüksek derecede zehirli bir radyoaktif madde olan polonyum 210 izlerine rastlanmıştı.

Fransız yargıçlar tarafından görevlendirilen uzmanlar iki kez zehirlenme iddiasını dışlayarak, polonyum varlığını dış ortamda doğal bir radyoaktif gaz olan radona bağladı. Arafat’ın eşinin isteği ile araştırma yapan İsviçreli uzmanlar ise elde ettikleri sonuçların polonyumla "zehirlenme hipotezini makul ölçüde desteklediğine" hükmetmişti.

AİHM, Fransız adaletinin keyfi sonuçlar çıkardığı ya da prosedürü makul süre içerisinde tamamlamadığı yönündeki suçlamayı haklı bulmayarak, başvuruyu reddetti.