AB-Britanya arasında yine uzlaşma yok

Mart ayında AB’den çıkacak olan Büyük Britanya ile diğer 27 ülke arasındaki uzlaşı arayışları başarısız olmaya devam ediyor.

2019 Mart sonunda Avrupa Birliği’nden (AB) çıkacak olan Büyük Britanya ile diğer ülkeler arasında birçok konuda henüz uzlaşıya varılmış değil. Brüksel’de bir araya gelen 28 ülkenin liderleri kesin bir uzlaşıya varamazken, Britanya Parlamentosu’nun onayının da alınması gerektiği düşünüldüğünde çözümün uzayacağı anlaşılıyor.

KUZEY İRLANDA’NIN STATÜ SORUNU HALEN ÇÖZÜLEMEDİ

Anlaşmanın sağlanamadığı konuların başında Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda arasındaki sınır sorunu geliyor. 1998 yılındaki barış anlaşmasının şartlarının korunabilmesi için iki İrlanda arasında sınırların olmaması hedeflenirken, Britanya, gelecekte imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasına kadar AB gümrük birliği içinde kalmak istiyor.

AB ise, sadece kara sınırının olduğu Kuzey İrlanda’nın ortak pazar içerisinde kalmaya razı. Bu teklife karşı çıkan Londra, Kuzey İrlanda’nın Britanya’dan ‘koparılacağından’ endişe ediyor.

ANLAŞMA İÇİN DAHA FAZLA ZAMANA İHTİYAÇ VAR!

Brüksel’deki zirvede konuşan May, AB’nin kendisinden beklediği ‘kesin ve yaratıcı önerilere’ şimdilik cevap veremedi. AB ile ülkesi arasında bir anlaşmanın ‘mümkün’ olduğunu savunan May, anlaşmanın ‘zamanının geldiğini’ vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’e göre ise, müzakerelerde yüzde 90 oranında anlaşmanın sağlandığını söyledi. Ancak AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, müzakerelerin sabır gerektirdiğini vurguladı. Barnier, anlaşmanın sağlanabilmesi için ‘daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu’ dile getirdi.

GEÇİCİ OLARAK BİR YIL UZATILABİLİR

Diplomatik kaynaklar, Kuzey İrlanda sorununun geçici olarak aşılması için Britanya’nın 2021 sonuna kadar ortak pazarda kalması önerisinin gündemde olduğunu belirtiyor. Londra’nın bu öneriye sıcak baktığı dile getirilse de, bunun geçici bir çözüm olacağı kesin.

Öte yandan AB ile Büyük Britanya hükümeti arasında bir anlaşmanın sağlanması, herşeyin bittiği anlamına gelmiyor. Dışişleri ve Brexit bakanlarının geçtiğimiz aylarda istifa etmesiyle konuya ilişkin iç siyasetteki kırılganlığın dışa vurduğu Britanya’da AB ile yapılacak anlaşmanın parlamentodan geçmesi garanti değil.