AB’de bireylerin iletişim bilgileri rahatlıkla elde edilebilecek!

AB’nin kabul ettiği bir öneriye göre, bireylerin elektronik iletişim araçları üzerinden yaptıkları görüşmelere dair bilgiler herhangi bir üye ülkenin talebiyle doğrudan şirketler aracılığıyla elde edilebilecek.

Hafta içinde Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Adalet bakanları zirvesinde kabul edilen bir öneriye göre, bireylerin e-mail, Whatsapp gibi birçok iletişim bilgilerinin detayları üye ülkelerden herhangi birinin talebiyle elde edilebilecek. Buna göre, herhangi bir AB üyesi ülkenin adli soruşturma makamlarının bir diğer ülkenin makamlarından izin almasına gerek kalmadan, doğrudan telekomünikasyon şirketleri aracılığıyla bu bilgilere ulaşımı mümkün olacak.

AB’nin başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen kabul edilen öneri ile bir ülkedeki vatandaşa ait bilgiler, yaşadığı ülkenin yetkili makamlarının iznine gerek kalmadan diğer AB ülkesinin yetkililerine verilebilecek.

Daha ziyade terörizm veya çocuk kaçırma gibi ağır suçlara yönelik soruşturmalarda devreye girecek bu yöntem, endişe verici olarak bulunuyor. Bu kapsamda söz konusu iletişim bilgileri günümüzde 120 gün ila 10 ay arasındaki sürelerde talep eden ülkelere verilirken, bu süre 10 güne düşürülüyor. Kimi acil durumlarda ise telekomünikasyon şirketlerinin en geç 6 saatte istenilen bilgileri vermesi zorunluluğu getiriliyor.

AB adalet bakanlarının kabul ettiği öneriye karşı çıkan Almanya Adalet Bakanı Katarina Barley, bilgileri istenilen bireylerin yaşadığı ülkenin yetkililerinin devre dışı bırakılmasının yanlış olduğunu savundu. Barley, hangi bilgilerin verilebileceğine dair kararın telekomünikasyon şirketi yerine yetkili devlet tarafından verilmesi gerektiğini öne sürdü.