AB’de çoğunluk krizden etkilendi; memnuniyet çok az

AB genelinde yapılan bir araştırmaya göre Covid-19 nedeniyle nüfusun beşte üçü maddi sıkıntılar yaşarken, birliğin krize karşı politikalarında yetersiz kalındığı görüşü hakim.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından yaptırılan geniş kapsamlı çalışma kapsamında Avrupa Birliği (AB) üyesi 21 ülkede 21 bini aşkın kişiyle görüşüldü.

Yeni tip korona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizin etkilerinin sorulduğu ankete göre, AB’deki her 10 kişiden 6’sı krizden doğrudan etkilendi ve maddi sıkıntı çekiyor.

Buna göre, AB’de nüfusun yüzde 30’u Covid-19 nedeniyle gelir kaybına uğrarken, yüzde 23’lük bir kesim ise ya işini kesin olarak kaybetti ya da geçici işsizlik kapsamına alındı.

HER YEDİ KİŞİDEN BİRİ KİRA VE FATURALARINI ÖDEYEMİYOR

Ankette dikkat çeken bir diğer nokta ise, krizin önemli bir kesimi temel giderlerini karşılayamayacak duruma düşürmesi. Buna göre, katılımcıların yüzde 14’ü bu süreçte ev kirası, faturalar veya kredilerini ödeyemeyecek duruma geldi.

YÜZDE 10’U AİLESİNE BAŞVURDU; YÜZDE 3’Ü İFLASIN EŞİĞİNDE

Aynı araştırmaya göre, yüzde 10’luk bir kesim kriz nedeniyle ayakta durabilmek için ailesi veya arkadaşlarından yardım istemek zorunda kaldı. Ayrıca yüzde 3’lük bir kesim bu süreçte ‘iflasın eşiğine geldiğini’ dile getirdi.

BEŞTE ÜÇÜ KRİZE KARŞI REAKSİYONDAN MEMNUN DEĞİL

Araştırmaya katılanların önemli bir kısmı da Avrupa Birliği’nin (AB) Covid-19 krizine karşı izlediği politikalardan memnun olmadığını söyledi. Yüzde 74’lük bir kesim AB’nin salgına karşı aldığı önlemlerden ‘haberdar’ olduğunu beyan ederken, yüzde 42’si bu önlemlerden memnun olmadığını söyledi. Ayrıca yüzde 69’luk bir kesim AB’nin Covid-19 benzeri krizlerde daha fazla yetkisinin olması gerektiğini savundu.

DAHA FAZLA DAYANIŞMA İSTENİYOR

AB ülkelerinin bu salgında kendi aralarındaki dayanışmalarının yetersizliği de sıkça gündeme gelmişti. Araştırmaya katılanların yüzde 57’si, birlik ülkelerinin yeterince dayanışma içerisinde olmadığının altını çizdi. Bu konuda en fazla rahatsız olanlar ise İtalya, İspanya ve Yunanistan vatandaşları oldu.