AB’de hukuk devleti mekanizmasında Polonya ve Macaristan endişesi

AP’de Avrupa Birliği’nin hukuk devleti ilkelerine uymayan üyelere karşı mekanizmanın harekete geçirilmesi müzakereleri başlarken, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin buna cevaben birlik bütçesini bloke etmesinden endişe ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hukuk devleti ilkelerinden çıkmaları durumunda hayata geçirilecek mekanizmaya dair Avrupa Parlamentosu (AP) ile ülkelerin temsilcileri arasındaki müzakereler başladı. Dün akşam başlayan müzakerelere ilişkin bilgi veren bir yetkili, ‘temkinli olunmasına’ rağmen müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasında ümitli olduğunu söyledi.

Ancak hukuk devleti mekanizmasının kendilerine karşı olduğunu bilen ve otoriterleşme eğilimindeki Polonya ve Macaristan hükümetlerinin tavrından endişe ediliyor. Bu iki ülkenin Covid-19 salgınına karşı kararlaştırılan yüzlerce milyar Euro değerindeki ek mali programı bloke edebilecekleri savunuluyor.

AB Komisyonu, hukuk devleti ilkelerine uyulmaması ve bunun doğrudan birliğin bütçe yönetimi ile mali çıkarlarına etki etmesi halinde mali yardımların kısılmasını öneriyor.