AB’den Afganistan’a 1 milyar euroluk insani yardım programı

Roma’daki G20 zirvesi sırasında bir açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Afgan halkı ve komşu ülkelerde “insani çöküşü” önlemek için bir milyar euroluk yardım programı açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Ursula von der Leyen, “Afganistan'da büyük bir insani ve sosyo-ekonomik çöküşü önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Afgan halkı, Taliban'ın eylemlerinin bedelini ödememelidir. Bu nedenle destek paketi, Afgan halkına ve onlara ilk yardımda bulunan komşu ülkelere yöneliktir” dedi.

Leyen, “Paket, halihazırda üzerinde anlaşmaya varılan insani amaçlar için 300 milyon avroyu içeriyor. Bu insani yardıma aşılar, barınma, sivillerin ve insan haklarının korunması için ek özel yardım eşlik ediyor” diye ekledi.

"Taliban'ın geçici hükümetini meşrulaştırmadan insani bir felaketten kaçınmak için Afgan halkına doğrudan destek sağlamak için kalibre edilmiş bir yaklaşım benimsemeye" karar veren üye devletlerle kalkınma bakanları toplantısı sırasında yapılan istişareler sonucunda bu kararın alındığı ifade edildi.

Avrupa yardımının yerel halkı doğrudan desteklemeye yönelik olacağı ve alandaki uluslararası insani örgütlere teslim edileceği belirtildi.

Avrupa Komisyonu, AB’nin Afganistan’a yönelik genel kalkınma yardımının ise dondurulmaya devam edeceğini bildirdi. Leyen, AB'nin beş kriter belirlediğini ve "düzenli kalkınma işbirliğinin devam edebilmesi için bunların karşılanması gerektiğini" söyledi.

Taliban’dan özellikle başta kadın hakları olmak üzere temel insan haklarına saygı göstermesi, Afgan hükümetinin kapsayıcı olması ve insani yardıma erişime olanak tanınması isteniyor.