AB'den Amerikan yaptırımlarının hedefi olan UCM'ye destek

Avrupa Birliği, ABD'nin yaptırım uyguladığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) destek verdi.

ABD'nin UCM savcısı Fatou Bensouda'ya yaptırım açıklaması ardından Avrupa Birliği'nden tepki geldi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano, günlük basın toplantısında "Avrupa Birliği uluslararası ceza sistemini sabote etme teşebbüslerine sıkı bir şekilde karşıdır" dedi.

Stano, "UCM cezasızlığa karşı mücadelede kilit aktörlerden biridir. UCM'nin yanındayız ve faaliyetlerine karşı alınan tedbirlerden memnun değiliz" diye ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık seçimlerine iki ay kalırken UCM savcısına karşı yeni ekonomik yaptırımlar devreye koydu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Bugün sözden eyleme geçiyoruz. Zira UCM ne yazı ki Amerikalıları hedef almaya devam ediyor" dedi.

ABD, Bensouda'nın yanısıra mahkemenin yetki bölümü müdürü Phakiso Mochochoko'yu da hedefine aldı. Her ikisinin ABD'deki olası mal varlıkları dondurulacak ve Amerikan mali sistemlerine girişleri engellenecek. İki UCM yetkilisine materyal destekte bulunan bireyler de yaptırım konusu olacak.

UCM yaptırımların "kabul edilemez" ve "benzeri görülmemiş" olduğu tepkisinde bulundu. Uluslararası Af Örgütü de uluslararası mahkemeye yönelik yaptığımı kınayarak, "Beyaz Saray'ın eylemleri insan hakları ihlallerinin mağdurlarını adalet talep etmekten caydırma riski taşıyor" uyarısında bulundu. Af Örgütü, Trump yönetimini "taciz ve gözdağı" uygulamakla suçladı.

Trump yönetimi, UCM'nin Afganistan savaşında Amerikalı askerlerin suçlarını soruşturmasını engellemek için Haziran ayında da ekonomik yaptırımlara onay vermişti. Çarşamba günü açıklanan yaptırımlarla bu tehdit somutluk kazandı.