AB’den Belarus’a ‘muhalifleri serbest bırakılma’ çağrısı

Başkanlık seçimlerinin üzerinden geçen bir aya rağmen protesto gösterilerinin hedefinde olan Belarus yönetimine çağrıda bulunan AB, tüm muhaliflerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Birliği (AB)’nin açıklaması, Dışilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapıldı. Açıklamada, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko yönetiminden 9 Ağustos’taki seçimlerden önce ve sonra tutuklanan tüm muhaliflerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Belarus’ta devlet yetkililerinin halkı sindirmeye çalıştığı iddia edilirken, ‘siyasi baskılara son verilmesi’ istendi.

AB adına yapılan açıklamada ayrıca şiddet eylemleri, baskılar veya seçim hilelerinden sorumlu kişilerin yaptırımlara maruz bırakılacağı uyarısı da yapıldı.

Belarus’ta 1 ayını geride bırakan protesto gösterilerde 26 yıldır iktidarda olan Lukaşenko’nun yeniden seçildiği devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı savunuluyor. Gösteriler kapsamında Pazar günü on binlerce kişi başkent Minsk’te on binlerce kişi bir araya gelmişti.